Софтуер

"Джеймс Бонд" и "Пазители на Галактиката" използват софтуер на български специалисти

Мария Динкова

На 3 октомври ще бъде представена последната версия на дизайн и BIM софтуер Vectorworks, с помощта на който са проектирани декорите и осветлението в някои от най-хитовите холивудски блокбъстъри. Сред тях са филми от поредицата за Джеймс Бонд, популярни заглавия като – "Пазители на Галактиката" 2, "Капитан Америка: Гражданска война", "Ант-Мен", "Железният човек", както и "Генези" и "Игрите на глада" 2.

Самият софтуер от близо 20 годин се разработва от екип от над 50 софтуерни инженери на "Немечек България". Продуктите на Vectorworks вече се използват от над 650 000 професионалисти от различни сфери от цял свят. Обновената версия ще бъде показана в рамките на събитието Future of Design.

"Нашата работа е ежедневна, систематична, и детайлна. Тя е извън светлината на прожекторите и така е редно. Ние помагаме прожекторите да светят там, където трябва. И все пак няма как да не сме горди с таланта и резултатите, които постигат българските специалисти., обяснява Георги Брашнаров, основател на "Немечек България".

Проектирането на сцени, декори и осветление за филмови продукции е само едно от приложенията на Vectorworks, който официално е в топ 3 на софтуерите за дизайн и BIM в света. Същото решение се използва в постановки на Бродуей, сцени и осветлението на музикални фестивали и големи събития като Евровизия и концерти, включително на Bon Jovi у нас. На него вече разчитат и водещите компании в сектора в България.


"Джеймс Бонд" и "Пазители на Галактиката" използват софтуер на български специалисти


Извън развлекателната индустрия, най-мащабно е използването на Vectorworks в архитектурата и ландшафтните проекти. "Отново със софтуера, разработен тук в София, са проектирани много емблематични сгради по света, включително на Zaha Hadid Architects", допълва Брашнаров и посочва други знакови примери – най-високата жилищна сграда в Европейския съюз Zlota 44 във Варшава, запазената марка на екологичния дизайн Vancouver Convention Centre West в Канада, архитектурния шедьовър Hiroshi Senju Museum, летището в Айндховен, пристанището в Антверпен и дори футболния стадион в Лозана.

Българските архитекти и дизайнери ще имат възможност да се запознаят с новостите и подобренията, които предлага Vectorworks 2020 и да зададат своите въпроси директно на главния изпълнителен директор на компанията Биплаб Саркар, който пристига у нас специално за предстоящото събитие в София. Фокус в новата версия на софтуера е използването на повече проектни данни, още по-голяма бързина и лекота на работа.

"Замислим ли се за бъдещето и от какво имат нужда нашите клиенти, една тенденция изниква в съзнанието ни отново и отново – използването на повече проектни данни. Затова заедно с българския екип сме се постарали да предложим интуитивен, бърз и лек начин за достъп и използване на тези масиви от информация", отбелязва Саркар преди посещението си у нас.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X