Операционни Системи

Oracle представи напълно автономна облачна операционна система

Иван Гайдаров

Oracle представи своята нова автономна операционна система Oracle Autonomous Linux, която се поддържа, мащабира, настройва и актуализира сама, докато работи.

"Автономността е определящата технология за облачната инфраструктура от второ поколение", заяви съоснователят на Oracle и CTO на компанията Лари Елисън по време на конференцията Oracle OpenWorld в Сан Франциско. Преди две години Oracle представи друга автономна платформа - Autonomous Database. Крайната цел на компанията, според него, е да изгради "първия пълноценен и наистина автономен облак в света".

Autonomous Linux е базирана на Oracle Linux, която захранва Oracle Cloud и Oracle Engineered Systems.

Елисън обещава, че всяко приложение на Red Hat ще работи по същия начин на Oracle Autonomous Linux, като добавя, че операционната система е проектирана за "екстремна производителност, висока надеждност и сигурност". Освен това съоснователят на компанията гарантира на потребителите "буквално мигновена миграция".

Операционната система е безплатна за клиенти на Oracle Cloud Infrastructure, заради което Елисън призовава потребителите, които плащат абонаменти на IBM, да спрат да го правят.

Oracle също така представи и Oracle OS Management Service - компонент на Oracle Cloud Infrastructure за наблюдение и контрол на системите, независимо дали те работят с Autonomous Linux, Linux или Windows. В комбинация с политиките за управление на ресурсите, услугата позволява на потребителите да автоматизират възможностите за изпълнение на общи задачи за управление на Linux системи.

Както Oracle Autonomous Linux, така и Oracle OS Management Service използват машинно обучение. Новата операционна система предлага автоматични актуализации на защитата ежедневно. В същото време софтуерът Known Exploit Detection предоставя автоматизирани сигнали, ако някой се опита да използва уязвимост в Oracle.

В своето изказване Елисън подчерта как автономията може да предоставя по-сигурни услуги. Той даде за пример масовото изтичане на данни на Capitol One, разкрито по-рано тази година, което беше резултат от уязвимост в конфигурацията. Уязвимите данни бяха достъпени през Amazon Web Services.

"Има едно просто правило за предотвратяване на кражбата на данни – поставете ги в автономна система. Без възможности за човешки грешки, без незащитени данни. Това е голямата разлика между нас и AWS", категоричен е Елисън.

За да увеличи предимствата по посока на сигурността в автономната си операционна система, в понеделник Oracle представи серия от нови услуги, включително Oracle Data Safe - единен контролен център за наблюдение на проблемите със сигурността на данни, потребители и конфигурации. В допълнение към мониторинга на дейността на базата данни, потребителите могат да я използват и за идентифициране на чувствителни данни и маскиране на информационни масиви, за да се сведат до минимум или премахнат рисковете за сигурността. Oracle Data Safe е включен във всички услуги на Oracle Database Cloud.

Въпреки че облачният бизнес на Oracle значително изостава от този на Amazon и Microsoft, компанията се е прицелила в големия пазар на компании, които все още използват локални решения, и бизнеси от ново поколение, базирани в облака, които тепърва ще излизат онлайн.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X