Операционни Системи

Huawei тества руската операционна система Aurora

иван

След като беше поставен в "черния списък" на федералното правителство на САЩ и достъпът му до американски технологии беше сериозно ограничен, Huawei, вторият най-голям производител на смартфони в света, е започналнал тестове на руската операционна система Aurora като заместител на Android OS за своите мобилни устройства, съобщaва Reuters.

Медията обръща внимание, че Aurora е "единствената операционна система в Русия и в момента дори не се използва." Проектът, който се обсъжда в момента, е инсталирането на операционната система на стотици хиляди таблети, планирани да бъдат използвани за преброяване на населението в Русия през 2020 г. Според някои източници баче преброяването може да бъде разглеждано и като тест за по-широкото използване на Aurora. "Това е пилотен проект. Ние виждаме това като първи етап от интеграцията на руската операционна система в устройства на Huawei", обяснява неназован източник от компанията пред Reuters.

Говорителят на Huawei също е потвърдил пред информационната агенция, че компанията обсъжда потенциален договор с Министерството на съобщенията на Русия.

"Русия обмисля използването на Aurora OS на 360 000 таблети Huawei до август 2020 г. Ние се интересуваме от проекта. Той ще бъде тест за операционната система на таблети, като резултатите могат да бъдат използвани", обясняват от китайския технологичен гигант.

Aurora е собственост на телекомуникационната компания Ростелеком, която от своя страна се контролира от руската държава. Ростелеком също така отговаря за избора на таблетите, които ще бъдат използвани за преброяването, и потвърждава пред Reuters, че проучва "различни варианти за сътрудничество" с Huawei.

Тази възможност за Huawei идва, след като множество западни компании прекратиха връзките си с нея. След като изтече гратисният период, даден от американската администрация, достъпът на технологичния гигант до бъдещи актуализации на Android ще бъде ограничен. В отговор Huawei се насочи към разработването на собствена мобилна операционна система с отворен код - HarmonyOS (Hongmeng). Наскоро обаче Wired съобщи, че дългосрочната жизнеспособност на HarmonyOS като заместител на Android е поставена на карта, тъй като бързата му разработка може да доведе до различни пропуски, а и липсата на приложения и цялостна екосистема около нея ще ѝ попречат да се наложи в близко бъдеще.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X