Софтуер

Германска провинция забранява Office 365 в училищата заради GDPR

Мария Динкова

Училищата в германската провинция Хесен няма да използват вече Office 365 на Microsoft във връзка с регламента на ЕС за защита на личните данни, пише The Verge. Въпросът възниква, след като миналия август компанията затваря своя център за данни в Германия, създавайки потенциална възможност американските власти да получат достъп до потребителските данни.

Телеметричната система на Windows 10 събира широко разнообразие от данни за това как потребителите използват продуктите и услугите на компанията в зависимост от настройките за поверителност. Тези данни могат да включват заглавията на имейлите, както и всички фрази, пуснати през софтуера за превод на Microsoft. Ако пък в опциите на телеметричната система се избере Enhanced, то при проблем тя ще събира и данни от системната памет, което може да включва и чувствителна информация.

В отговор на новината говорителят на Microsoft подчертава, че все пак администраторите вече могат да ограничат количеството данни, което се изпраща до компанията, когато Office 365 е свързан с работни или училищни профили. Той също така изтъкна, че Microsoft наскоро е въвела нови функции, които предоставят по-голям контрол върху тази информация.

Microsoft вече са опитвали да успокоят притесненията във връзка със събирането на данни с Windows Diagnostic Data Viewer, който беше пусна миналата година. Но изглежда, че компанията ще трябва да положи повече усилия в случая, тъй като властите в Хесен настояват за повече гаранции за сигурността при обработката на данните. Само получаването на по-добро съгласие от страна на потребителите няма да е достатъчно да се разрешат тези проблеми, след като училищният софтуер работи с чувствителни данни, свързани с деца.

Въпросът за неприкосновеността на информацията обаче не е ограничен до Microsoft, той засяга също така облачните решения на Google и Apple. Засега единствената възможност за училищата в Хесен е да използват софтуер, който се съхранява локално – например като необлачното решение на Microsoft Office 2019 – освен ако компанията не осигури по-добри гаранции за сигурността на данните.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X