Софтуер

Германците скоро ще могат да използват своя iPhone като виртуална лична карта

Мария Динкова

Новата разширена поддръжка на NFC в iOS 13 ще предостави на потребителите много повече възможности от влизане в метрото, пише Engadget. Германия ще се възползва от опцията на NFC за идентификация на документи, която е одобрена от Apple. По този начин гражданите ще могат да сканират своите лични карти и да ги използват както онлайн, така и при чекиране на международните летища. За новата функционалност ще трябва да се почака малко, тъй като тя ще стане достъпна с пускането на iOS 13 (който най-вероятно ще излезе през септември) и на приложението на германското правителство AusweisApp2. Но търпението на потребителите със сигурност ще бъде възнаградено, тъй като ще могат да пестят време и усилия всеки път, когато трябва да докажат самоличността си.

Това не е първата подобна услуга на пазара. Японците също ще имат възможността да сканират своите лични карти, разполагащи с NFC технология, докато Обединеното кралство ще използва технологията, за да позволи на гражданите на ЕС да сканират паспортите си, независимо дали Брекзит стане факт.

Все пак решението може и да не получи широка популярност. Макар че би трябвало NFC системата да е сигурна, Германия е известна със своята предпазливост по отношение на неприкосновеността на личните данни – някои потребители може и да не се чувстват комфортно да съхранят своите лични карти в iPhone-а си, въпреки добрите защити. Все пак важното е, че те ще имат избор и това са добри новини за притежателите на Apple телефони по света, които биха искали да използват NFC за нещо повече от пазаруване.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X