Софтуер

Progress представи нова технология, свързваща дизайнери и разработчици

Computer World

Progress представи първата по рода си технология, свързваща дизайнери и разработчиците в процеса на създаването на приложения. Progress Unite UX се интегрира със съществуващите инструменти за дизайн, за да превърне бързо и автоматично дизайна в pixel-perfect front-end код. Решението е разработено от българския екип на компанията и беше показано за първи път на глобалната конференция за клиенти и партньори на компанията ProgressNEXT, която се проведе от 6 до 9 май във Флорида, САЩ.

„В момента дизайнерите, разработчиците и всички останали специалисти в процеса на разработка на приложения говорят различни езици и използват различни инструменти. Тази фрагментация води до бавни итерации и загубено време, а резултатът е несъответствие между това, което е направено като дизайн, и това, което се разработва“, отбелязва Фарис Суайс, старши вицепрезидент и генерален мениджър, Developer Tooling Business, Progress. „Unite UX разбива технологичните бариери и създава ефикасност и продуктивност. Това е първият наличен инструмент, който свързва дизайнерите и разработчиците в сплотен и синергичен екип, създаващ резултати, с които всеки се гордее.“

UX дизайнерът е критична част от всеки съвременен екип за разработка на приложения и е необходимо да работи рамо до рамо с програмистите. Използването на различни инструменти, обаче, води до предизвикателства в съвместната им работа. Дизайн моделите могат да варират от скрийншот до код, които разработчиците трябва да превърнат във функциониращ код. Резултатът често е множество итерации в работния процес и по-бавно пускане на приложението на пазара. Накрая финалното потребителско преживяване (User Experience, UX) често не съвпада с първоначално желания дизайн.

Progress Unite UX ускорява продуктивността на екипа и позволява създаването на желания UX чрез иновативен цикличен работен процес между дизайнерите и разработчиците. Решението комбинира плъгини и библиотеки към популярни инструменти за дизайн и създава насоки, в рамките на които дизайнерите могат да работят. Дизайн файловете се експортват към „MetaBridge“ файлова структура, която след това се отваря в Unite UX Studio. Там „MetaBridge“ се превежда или в Angular, или в React front-end код. Unite UX е проектиран да генерира код към редица популярни фреймуърци.

Вече е достъпна Preview версия на Progress Unite UX. С новото решение дизайнерите могат да:

  • Използват съществуващите си инструменти за дизайн и такива по свой избор като Sketch, Adobe XD или други. Unite UX разширява възможностите на дизайн библиотеките с Progress Kendo UI компонентите, както и чрез създаване на собствени компоненти, като по този начин позволява свобода на дизайнерите да изразят своята креативност.

  • Работят съвместно – в цикличния работен процес изпратените дизайни и предложените по тях промени от разработчиците могат да бъдат върнати обратно в инструмента за дизайн. Така се минимизират предизвикателствата при наличието на много работни версии и се създава консистентност. Съкращава се скъпият и времеемък процес на преглеждане и одобрение.

  • Превръщат дизайна до последния пиксел в код – екраните с готов дизайн могат веднага да се трансформират в напълно функциониращи уеб приложения. След това следва свързване на данните, финална настройка на компонентите, прецизиране на разположението на компонентите и избиране на фреймуърк, към който да се експортира дизайнът.

  • Избират от редица фреймуърци с първоначално осигурена поддръжка за Angular и React, а скоро се очаква да се включи и поддръжка за Vue.JS и Blazor

  • Надграждат в кода – разработчиците могат напълно да контролират front-end кода и бизнес логиката, за да отговарят на точните бизнес нужди.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X