Софтуер

Progress пусна нова версия на платформата за професионални разработчици Kinvey

Владимир Владков

Progress представи най-новата версия на платформата си Progress Kinvey, която осигурява висока продуктивност, пълен контрол на разработчиците над преживяванията, създадени с приложенията, както и оперативна ефективност за съвременното работно натоварване. Тази стратегия на Progress бе оценена високо и от анализаторите, като заради решението компанията бе определена като „Силен изпълнител“ (Strong Performer) в доклада на Forrester - „The Forrester Wave: Платформи за разработка с малко код за AD&D специалисти”, описващ детайлно този пазарен сегмент за първото тримесечие на 2019 г.

Развойните екипи на предприятията възприемат платформи за развитие с малко код и перспективите за растеж на пазара изглеждат розови, обясняват от Forrester. В проучването на анализаторите 23% от доставчиците съобщават, че използват платформи с малко код през 2018 г., а други 22% планират да го направят в рамките на една година. Цифровият бизнес търси все по-бърз софтуер, като това е основен фактор за проникването на платформите с малко код.

„Днес от компаниите се очаква да създават бързо висококачествени приложения. Затова те се насочват към възможностите за разработка с малко код (low-code development), чрез които да ускорят процеса. Традиционните платформи са ефективни за прости приложения и в повечето случаи не са достатъчни за по-сложни софтуери. Често те задължават разработчиците да работят с определена работна рамка (framework), което може да бъде неефективно и ограничаващо иновациите”, обясняват от Progress Software, която разполага с много голям развоен център в България след придобиването на Telerik през 2014 г.

Progress придоби компанията Kinvey през юни 2017 г. Тогава продуктът представлява основно “Mobile Backend as a Service” (mBaaS). През тези почти 2 години Progress развива платформата, като добавя нови възможности, сред които Kinvey Studio и Kinvey Chat.

Екипът на Kinvey се намира в Бостън и в София. В София той се състои от около 30 специалисти, които включват софтуерни инженери, QA инженери, DevOps инженери, инженери по техническата поддръжка, UX дизайнери, автор на техническа документация и др.

Новата платформа Progress Kinvey

Компанията въвежда нова форма за създаване на приложения с малко код, като се основава на богатия си опит в предоставянето на инструменти и технологии за разработчици. Платформата Progress Kinvey е насочена към професионалните разработчици и предлага нови високопродуктивни възможности. Те ускоряват процеса на разработка и позволяват създаването на преживявания за всички канали, които работят „natively” на всички устройства и платформи.

Базирана на JavaScript, платформата Progress Kinvey позволява на компаниите да създават преживяване в приложенията си чрез различни канали - native iOS и Android, уеб, чат и др. Тя осигурява съвременна безсървърна базова среда за оперативна ефективност, пълен контрол върху кода на приложението и възможности за управление на данни от край до край.

„Традиционните платформи за създаване на приложения с малко код помагат на компаниите да пускат бързо много тактически приложения. Липсва им обаче възможността да предоставят високоскалируеми, истински ангажиращи и достъпни преживявания, консистентни в различните канали, обяснява Дмитри Черевик, главен технологичен директор в Progress. - В другия край на спектъра, с проектите за разработка тип „Направи си сам“ (DIY) могат да се създават „high-touch“ преживявания. Те обаче са неефективни, бавни за пускане на пазара и скъпи за поддръжка. ИТ екипите трябва да се фокусират върху иновациите, а не върху инфраструктурата. Нашият фокус върху високата продуктивност на професионалните разработчици променя това. Ние пускаме на пазара решение, което предлага най-доброто от двата свята – разработка с малко код, водеща до гъвкави приложения за всички канали с голяма мащабируемост.“

Платформата Progress Kinvey предлага:

  • Kinvey Studio: Инструмент за визуалнa разработка, който осигурява среда за разработка с малко код за бързо създаване на мобилни, уеб и чат базирани приложения. Запазва се пълният контрол на разработчика над приложението и кода. Инструментът е изграден върху отворени стандарти. Позволява генериране на кода, така че разработчиците без проблем да интегрират код навън или навътре в средата. Той работи със съществуващите процеси и системи за контрол на сорс кода, тестване и други процеси при разработката на проекти. Съществена особеност е, че генерираният сорс код на приложенията е четлив и лесно достъпен за проверка и промяна.
  • Безсървърна архитектура: Като първата и единствената безсървърна високопродуктивна облачна платформа, Kinvey управлява и автоматично се мащабира по сигурен начин инфраструктурите за бизнес приложения в данни, автентикация, микроуслуги и функции.
  • Kinvey Chat: Иновативна технология, базирана на изкуствен интелект, за бързо създаване и пускане на чатботове. Чатботовете могат лесно да се интегрират в съществуващите корпоративни и наследствени системи.
  • Kinvey Data Pipeline: Осигурява управление на данни и автентикация от край до край от устройство към сорсови корпоративни системи. Проектирана да защитава, виртуализира и синхронизира слоевете за данни и автентикация от коренно различни системи. Тази възможност включва облачно кеширане, офлайн управление на данни с делта синхронизация, интеграции със системи за идентичност и микроуслуги за писане с малко или без никакъв код (low code/ no code) за достъп до външни данни.
  • Native Multi-channel: Стъпвайки върху популярността на JavaScript, NativeScript и Angular, платформата Kinvey позволява разработката и пускането на „native“ iOS, Android и уеб приложения. „С нея може да се създава красиво, достъпно за потребителите преживяване (UX), докато в същото време се осигурява значително преизползване на кода между уеб и мобилните приложения. Налице е директен достъп до всички „native“ платформени API и iOS и Android, както и код на трети страни. По този начин приложенията, базирани на Kinvey, предлагат безкомпромисно „native“ преживяване“, допълват от Progress.

Дмитри Черевик, главен технологичен директор в Progress

Дмитри Черевик, главен технологичен директор в Progress

Признание от индустрията

Докладът на Forrester дава висока оценка на Progress заради лидерските характеристики на Progress Kinvey. „Лидерските характеристики на платформата Progress Kinvey включват инструменти за разработка на потребителско преживяване (UX), инструменти за разработка на мобилни приложения, инструменти и адаптери за интегриране в съществуващи системи, и инструменти за разработка на изкуствен интелект“.

Докладът на Forrester е публикуван на 13 март и оценява топ 13 доставчици на пазара. Сред тях в лидерската сфера са Microsoft, OutSystems, Mendix, Kony u Salesforce. ServiceNow, GeneXus и Progress Software са обявени за „силни изпълнители“, а MatsSoft, WaveMaker и Thinkwise са „претенденти“. В доклада като „Challengers“ са определени още две фирми - Skuid и Clear Software.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X