Софтуер

Microsoft официално се оттегля от пазара на смартфони

Computer World

По-рано този месец, Microsoft припомни на собствениците на устройства, задвижвани от Windows 10 Mobile, че поддръжката на операционната система ще приключи на 10 декември, въпреки че някои услуги могат да останат активни в продължение на месеци след тази дата. В документа Microsoft също така се обръща с призив към потребителите на Windows 10 Mobile да се насочат към смартфони с Android или iOS.

"От 10 декември 2019 г. потребителите на Windows 10 Mobile вече няма да получават безплатно нови актуализации на защита, опции за поддръжка или онлайн обновяване на системата от Microsoft", се казва в обръщението на технологичния гигант.

Краят не беше особено изненадващ

По-рано от Microsoft заявиха, че ще поддържат всяка версия на Windows 10 Mobile - първоначално операционната система беше обновявана на всеки шест месеца, подобно на настолната. Последната актуализация на Windows 10 Mobile обаче беше маркирана като 1709 във вече познатия формат на Microsoft “ГГ/ММ“, пусната през октомври 2017 г.

Точно преди да стартира Windows 10 Mobile 1709, Джо Белфиоре, вицепрезидент Experiences and Devices в Microsoft, признава очевидното: "Изграждането на нови функции и хардуер не е във фокусът ни”. По този начин той отговаря на въпросителните около бъдещето на операционната система и решението на компаният за оттегляне от дизайна на хардуер и продажбите на смартфони.

Както вече стана ясно, в съобщението за поддръжката Microsoft призова всеки, който все още използва устройство с Windows 10 Mobile, да го замени с такова, задвижвано от друга мобилна операционна система. Но този факт си заслужава да се подчертае, тъй като не всеки ден технологичният гигант призовава клиентите си да преминат към софтуер, който не е създаден от собствените му инженери.

Въпреки че актуализациите за сигурност и други основни функции ще престанат да се появяват след 10 декември обаче, някои услуги, свързани с Windows 10 Mobile и неговите устройства, ще останат активни. "Поддръжката на автоматично и ръчно създаване на нови резервни копия на устройства и някои приложения ще продължи още 3 месеца, завършвайки на 10 март 2020 г.", заявяват от Microsoft. Други функционалности, включително качване на снимки онлайн, запаметяване и възстановяване на устройство от съществуващ архив "могат да продължат да работят още 12 месеца, след официалния край на поддръжката" или до края на 2020 г.

Един от признаците на сериозността на намеренията на Microsoft идва от факта, че търговските клиенти, които често остават защитени от най-болезнените промени в политиката на компанията, ще бъдат отрязани от поддръжка едновременно с останалите потребителите.

По-малко от две години след обявяването на придобиването на телефонните активи на Nokia и малко повече от година след приключването на сделката - Microsoft призна, че този ход е катастрофа, като отписа 7.6 милиарда долара инвестиция. Впоследствие компанията остана в бизнеса със смартфони, но с цената на значителни съкращения. Дори тази стратегия обаче се оказа неустойчива. До началото на 2017 г. приходите на компанията от това перо спаднаха почти до нула.

По-късно същата година дойде и новината, че всички разработки на Windows 10 Mobile са преустановени.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X