Софтуер

„Онтотекст“ пусна версия 8.8.0 на семантичната си база данни GraphDB

Владимир Владков

Онтотекст, част от „Сирма Груп Холдинг“ АД, представи новата версия 8.8.0 на своята графова база данни GraphDB. Важно нововъведение в GraphDB 8.8.0 е добавената интеграция с MongoDB, което позволява на потребителите да задават запитвания от MongoDB на JSON-LD. Интеграцията дава възможност на разработчиците и архитектите на решения да подобрят значително производителността на записите на техните RDF решения, когато се занимават с документно-ориентирани данни.

Според резултатите на LDBC Semantic Publishing Benchmark, така се постигат над 80 пъти по-високи скорости на обновяване за хранилище, съдържащо метаданни за милиони документи.

Новата версия позволява на потребителите да извършват търсения за семантично сходство на базата на вграждане на взаимоотношения в графа (субекти-предикати-обекти, тройки или предикации) в силно мащабируемо векторно пространство. „Подобно на интегрирането на пълнотекстово търсене като FTS конектори, потребителят може да дефинира индекси на сходство, които могат да бъдат използвани по-късно като част от SPARQL заявки за ефективно извличане на семантично подобни възли от RDF граф“, обясняват от „Онтотекст“.

Новата версия помага на екипите по поддръжката да ускорят времето за архивиране на големи хранилища посредством новия бърз механизъм за архивиране на големи масиви в GraphDB Cluster.

Друга ключова характеристика на GraphDB 8.8.0 е добавянето на конфигурируемо протоколиране на разширени заглавия. „Това позволява на потребителите и архитектите на решения да съпоставят транзакции и заявки в решения, базирани на GraphDB. Това ще позволи на оперативните екипи да проследяват и наблюдават транзакциите и заявките във всички системи на Онтотекст“, коментират от българската компания.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X