Софтуер

IBM засилва сътрудничеството си със ServiceNow

Computer World

IBM се стреми да улесни клиентите си в извеждането на техните процеси в мулти-облачна среда, като добавя инструменти за автоматизация на към облачните си услуги. Освен това, компанията разширява партньорството си със специалистите по облачна миграция ServiceNow.

Основната идея, която стои и зад двата хода на компанията, е да се помогне на потребителите да опростят това, което често се оказва трудна задача - преместването на нови и наследени приложения в мулти-облачна среда, независимо дали тя е базирана на собствената услуга на IBM или на друга такава като Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft Azure и Red Hat.

В контекста на новите услуги, миналия месец IBM обяви, че ще придобие пионера в разработката на софтуер с отворен код Red Hat за 34 милиарда долара. За IBM тази сделка може да означава много неща. На първо място, тя ще направи технологичния гигант по-голям играч на пазара на корпоративен софтуер и такъв с отворен код. Но най-важното постижение за Big Blue е, че тя ще осигури на компанията място в доходоносна хибридна облачна група, насочена срещу големите ѝ конкуренти Google, Amazon и Microsoft. Според Gartner стойността на този пазар ще достигне 240 млрд. долара в рамките на следващата година.

 

Типичната облачна миграция изисква нов хост, платформа и преструктуриране, което отнема от няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от готовността и обема на заявленията за мигриране. При създаването на хибридни и мулти-облачни среди компаниите са изправени пред предизвикателството да се придвижват и управляват големи обеми данни, услуги и работни потоци, без обаче това да причинявa смущения в бизнеса”, обясняват от IBM.

Tук идва и мястото на новите услуги за автоматизация на IBM. Компанията представи нови функции в услугата Cloud Migration Factory, които, според хора от екипа ѝ, ще помогнат на клиентите да намалят времето, необходимо за миграция и модернизация на приложенията в мулти-облачна или хибридна среда. Cloud Migration Factory обикновено разчита на валидиране на данни, включително информация за средата- източник, настройките на миграционния сървър, инвентаризация на останалите сървъри, технически спецификации, приложения, идентификационни данни за достъп и създаване на план за мигриране.

Новият набор от инструменти включва алгоритми, получени на база години сложни миграции и модернизации, които спомагат за подобряване на точността на планирането и намаляване на рисковете, като разкриват зависимости и предизвикателства по отношение на процесите и технологиите много по-рано в жизнения цикъл на проекта. По този начин платформата на IBM позволява по-плавно и бързо мигриране.

Именно улесняването на облачната трансформация стои и зад разширяващото се партньорство на IBM със ServiceNow. Двете компании си стиснаха ръцете през 2017 г. с идеята на обединят инструнментите за автоматизация на ServiceNow и облачните продукти и услуги на IBM.

Според Big Blue разширеното партньорство със ServiceNow ще помогне на клиентите на компанията в няколко основни направления - разработване на гъвкави приложения и цялостни услуги за управление на жизнения цикъл на облака и бизнес ресурсите; способност за управление на хетерогенните среди в блака по-бързо, рентабилно и с по-голяма последователност; видимост на мулти-облачните операции за управление на услугите и оптимизиране на доставките и разходите за тях.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X