Софтуер

Изкуственият интелект е в основата на много технологични иновации

Владимир Владков

Какво отличава тазгодишната конференция DevReach от предишните? Очертават ли се технологични области, които ще се развиват с по-бързи темпове?

Веско Колев: Мисията на DevReach винаги е била да помага на разработчиците да развиват и надграждат уменията си. Тази година интересът към конференцията дори надмина очакванията ни, което е показателно за две неща. Първо, хората я очакват и разчитат на нея. И второ, в България има жажда за такива събития.

DevReach е вече на 10 години. Редовните участници знаят от опит, че това е мястото, където ще срещнат световно признати ИТ лектори, които няма другаде къде да видят и чуят на живо. Лекциите са изключително практически и разглеждат технологиите през погледа на разработчиците, отвъд медийния шум около тях. За нас е важно да покажем как например програмистите могат практически да приложат технологии като изкуствен интелект в работата си. Искаме те да си тръгнат от конференцията с нови умения и знания, които да опитат и приложат още на следващия ден.

Веско Колев, вицепрезидент „Продукти за разработчици“ в Progress.

Много са технологичните области, които се развиват бързо. Мога да спомена изкуствен интелект, виртуална и разширена реалност (VR/AR), чатботове, „Интернет на нещата“ (IoT) и др. Около тях в момента се създава много шум или т.нар. Hype на английски. Някои от тях са превърнати в „мода“ – модерно е да се говори за тях и всичко да се обяснява с тях. Това обаче може да ни изиграе лоша шега. На практика се създава изкуствен балон, разочароващ хората, които не са дълбоко запознати. Тогава този “hype” се превръща в „технологична зима“. Затова всяка модерна технология трябва да се разглежда от практическа гледна точка и да се търси приложение и възможност за решение на проблеми, да се стараем да вникваме в нея извън общоприетото възприятие. По този начин тези технологии ще имат много по-голям смисъл за всеки от нас и ще подобряват живота и работата ни.

 

Визитка

Веско Колев, вицепрезидент „Продукти за разработчици“, Progress

Веско Колев е бизнес лидер и софтуерен инженер с повече от 12 години професионален опит. Като вицепрезидент, отговарящ за продуктите за разработчици в Progress, той ръководи екип от над 150 софтуерни инженери, продуктови мениджъри и UX дизайнери в САЩ и България, които разработват водещите продуктови линии Progress Telerik и Progress Kendo UI. Със стратегическото си бизнес мислене и силната техническа експертност, той играе важна роля в успеха на продуктите. Веско се присъединява към Progress през 2009 г. като старши софтуерен разработчик, като през годините е заемал различни мениджърски бизнес и инженерни позиции. Веско активно допринася за развитието на българската ИТ индустрия. Като трейнър той е помогнал на много начинаещи разработчици да се научат да програмират. Веско е съавтор на две книги: „Въведение в програмирането с Java” и „Въведение в програмирането със C#”. Има бакалавърска степен по „Компютърни науки“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Все по-често виждаме примери за използване на изкуствения интелект в редица области, включително здравеопазване, банки, застраховане, електронна търговия, дори адвокатска практика. Как ще се отрази тази тенденция на потребителите? Какво означава това за разработчиците и как Progress може да подпомогне и улесни този процес?

Веско Колев:  Изкуственият интелект – отвъд целия hype около него – ни дава възможност да постигаме неща, които преди не са били възможни. Благодарение на него в медицината някои опасни болести могат да бъдат диагностицирани по-рано и да се спасяват животи. Това според мен е едно от най-значимото му приложение. В други области – в обслужването на клиенти например – много рутинни процеси могат да се автоматизират чрез чатботове, базирани на изкуствен интелект. Потребителят може много бързо и лесно само с няколко стъпки по всяко време на денонощието да получи това, което му е необходимо вместо да трябва да говори с човек. Колкото по-интелигентни стават приложенията, толкова по-естествено става потребителското преживяване за потребителите.

Изкуственият интелект стои в основата на много технологични иновации. Хубаво е всеки разработчик съвсем дисциплинирано да отделя време, за да се запознава с възможностите на изкуствения интелект и машинното обучение, да разбере как може да ги прилага в продуктите, които разработва. Нашите продукти за разработчици в тази област са насочени преди всичко към повишаване продуктивността на разработичците. Имаме платформа за чатботове с изкуствен интелект NativeChat и компоненти за разговорен потребителски интерфейс (Conversational UI), част от продуктовите линии Telerik и Kendo UI. С компонентите разработчиците могат лесно да създават интуитивни и приятни чатбот разговори, като включват визуални елементи като списъци, карти и други. За клиента това означава по-ефективно и по-добро преживяване.

 

Progress е глобална компания, намират ли приложение нейните решения и тук в България? Какви са технологичните иновации, разработвани от екипите в българския офис?

Веско Колев: Да, много организации в България използват нашите технологии. Например уебсайтът на Банка ДСК е базиран на нашата система за управление на съдържанието Progress Sitefinity. Медицински комплекс „Д-р Щерев“ в София беше първият потребител на NativeChat, а уебсайтът им е базиран на Sitefinity. Едно от най-големите предимства както за нас, така и за клиента е, че голяма част от екипите от разработчици, които създават продуктите ни, са в София, както че и оттук осигуряваме и техническото обслужване на нашите клиенти. Клиентите ни имат достъп до много голям ресурс от наша страна и дори могат директно да говорят с разработчиците, които пък от своя страна получават допълнителен контекст за това в какви сценарии се използват продуктите ни.

В офиса ни в София се създават много от иновативните продукти на Progress – водещите инструменти за разработчици Telerik и Kendo UI, платформата ни с отворен код NativeScript за създаване на приложения за iOS и Android с JavaScript, Angular, TypeScript и Vue.js, която вече има над 3,5 милиона изтегляния. В София се разработват и Sitefinity, и NativeChat, както и Fiddler – безплатен уеб инструмент за дебъгване, който работи на всеки браузър, система или платформа и има над 1 милион потребители.

Създаването на иновации е приоритет за нас. Предоставяме среда, в която екипите са мотивирани постоянно да тестват, експериментират и създават нови продукти и функционалности за вече съществуващите. Насърчаваме стартъп мислене, което позволява в реални бизнес условия бързо да тестваме и развиваме нови идеи. От повече от една година един от нашите екипи работи по  иновативна функционалност за VR/AR преживявания. Проектът първоначално стартира с двама човека и вече имаме готова разработка. Ще я представим за първи път глобално в България на DevReach и след това на ISTA – друга голяма технологична конференция в България. Постоянно иновираме, за да можем да предложим на нашите клиенти технологиите, които ще ги направят по-успешни и конкурентоспособни.

 

През последните години се забелязва намаляване на възрастта, на която учениците започват да се учат на програмиране. Наскоро обявиха, че дори в подготвителните групи на детските градини ще се запознават с основи на програмирането. Ранните занимания ли са най-важни, за да станеш успешен програмист или софтуерен инженер в България?

Веско Колев:  Статистически погледнато, много успешни програмисти не са започнали да учат програмиране в детската градина, като не малка част дори са започнали след гимназията. Смятам, обаче, че хората, които са се запалили в ранна детска възраст – между 2 – 4 клас например – имат по-силен старт. Те усвояват рано най-фундаменталните неща в програмирането – алгоритмите и логическо мислене – и след това им е много по-лесно да научат софтуерните технологии. Според мен децата не трябва да учат програмиране насила, а техният итнерес да бъде събуден от родителите чрез подходящи програмируеми роботи и игри. Има много учебници и игри, адаптирани за малки деца, които могат да помогнат за това.

Искам да обърна внимание и на още нещо много важно. Технологичните тенденциитe днес – изкуствен интелект, машинно обучение, VR/AR , IoT, блокчейн – изискват един допълнителен слой знания. Преди 5 години беше достатъчно да можеш да разработваш приложения за уеб, мобилни платформи и десктоп. Днес вече не е така – има много по-голяма и все по-нарастваща глобална конкуренция и в същото време технологиите се променят. За да създаваш приложения, базирани на машинно обучение, се нуждаеш от стабилна основа по алгебра, статистика, точни науки. За блокчейн технологиите ти трябват знания по криптиране и криптография например, за VR и AR – пространствена геометрия, за IoT – електроника. Разработчиците трябва да развиват тези и още други допълнителни умения, ако искат да бъдат конкурентоспособни и да бъдат от топ хората, създаващи технлогиите на бъдещето.

Бих посъветвал също младите хора да обръщат внимание на фундаменталните предмети в университета, както и да развиват комуникационни и бизнес умения. Те стоят в основата на работата в екип и успеха, в спечелването и задържането на клиенти. Всички нереализирани стартъпи са имали продукт. Общото между всички, които са се провалили, обаче, е, че не са имали клиенти. Затова освен да разработваме иновативни продукти, трябва да създаваме и стойност, за която достатъчно голяма група от хора да са готови да платят. Иновациите не трябва да се мислят само на ниво продукт, а в цялостното преживяване при досега с него и компанията. Това силно залегнало в нашата философия и цялостната култура на Progress.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X