Софтуер

ГИС АЛИАНС отбеляза Международния Ден на ГИС технологиите

Computer World

С тематична конференция в Град Хотел София ГИС Алианс отбеляза Световния Ден на ГИС технологиите 2018, който обединява професионалисти от цял свят, използващи и развиващи географските информационни системи. Събитието събра представители на бизнеса, администрацията и академичната общност, които станаха съпричастни с най-новите тенденции и решения внедрени в България през 2018 г.

 За поредна година ГИС Алианс изпълнява своя смисъл и предназначение - да ни събира. Това, което ни обединява днес, нас, хората от различни сфери на обществения живот – БАН, администрация, ютилити компании, частен сектор – е една чудесна технология, която прави живота ни по-лесен. Тази технология използва местоположението на земната повърхност, за да ни помогне да се ориентираме в огромния океан от данни, с които ни се налага да работим. Днес е денят, в който трябва да мислим за нещата и желанията, които ни свързват. А това е желанието трудът ни да роди добри идеи, които да получат признание, а продуктите и системите, които предлагаме, да се използват професионално и с удоволствие. Едновременно с това, всички ние искаме да имаме свободата да изберем платформа или продукт, който може да ни свърши работа, без да се съобразяваме с конюнктурни или политически рамки и ограничения. Въпреки че фирмите, които днес са тук, са конкуренти, нас ни обединява както технологията, така и общи ценности, разбирания и професионална етика. Ние имаме общи схващания за това кое е добро и кое е лошо”, категоричен бе по време на откриването на конференцията

.

Иначе, конференцията на ГИС Алианс стана част от стотиците подобни събития, организирани на пет континента, демонстриращи как ГИС технологиите подпомагат и намират все по-широко приложение във всички аспекти на съвременното общество. Основна тема на събитието тази година бяха Location Based Services ( LBS ) - ГИС услуги, предлагани съобразно местоположението на клиента, като своите най-нови решения в тази област представиха 14 български софтуерни компании и научни организации, работещи в областта на ГИС технологиите.

Демонстрирани бяха решения, базирани на многообразие от продукти, и платформи с приложения във всички сфери на съвременната индустрия и административно управление. Своите поздравления поднесоха редица български и чуждестранни гости, сред които и представители на Организацията на обединените нации (ООН) , Норвежки Кадастър, МРРБ, Съюза на архитектите и много други.

ГИС Алианс декларира своята решителност да работи за утвърждаване и популяризиране на географските информационни системи като достъпна среда, подпомагаща администрацията и бизнеса, както и държавните органи, в създаването на законови и подзаконови нормативни актове, отнасящи се до развитието и внедряването на ГИС, употребата и достъпността на геоданните, както и при контрола на тяхното изпълнение. Освен това, организацията се е нагърбила и със задачата да посредничи в диалога между ГИС компаниите и администрацията, като насърчава партньорството между публичния и частния сектор.

ГИС Алианс е българска неправителствена организация на компании от сферата на географските информационни системи и геодезията. Членовете на ГИС Алианс работят за улесняване и подпомагане на процеса по развитие и въвеждане на ГИС технологии в България, включително и създаване на условия за образователни програми по темата. Учредители на ГИС Алианс са водещи български технологични компании - Давид Холдинг, Датекс, Каниско, Колма, Мапекс и ТехноЛогика.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X