Софтуер

Росен Желязков: 80% от информацията е базирана на ГИС технологиите

Computer World

Днес се проведе 20-то юбилейно издание на Световния ГИС ден, организирано от ЕСРИ България. В рамките на конференция под надслов „20 години проектираме света заедно“ бяха представени както последните разработки и иновации в областта на географските информационни системи, така и ГИС проекти, реализирани в различни сфери през изминалата година.

„Преди 20 години само шепа визионери са осъзнавали необходимостта от споделянето на информация, което е най-трудната част в човешкото общуване. Днес обаче, 80% от информацията, която се споделя, е ГИС базирана. Пазарът се оценява на около 400 милиарда годишно и няма индустрия или институция, която да не намира решения за своята дейност в ГИС технологиите“, отбеляза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщеният Росен Желязков по време на откриването на събитието. Той също така изтъкна важността за споделянето на информация, което е в основата на държавното управление и гаранция за съвместимост, прозрачност и ефективност.

Министърът обяви, че в момента самото ведомството изпълнява проект за изграждане на ГИС базирана електронна платформа „Единна информационна точка“, чиято амбициозна цел е да се съберат на едно място и интегрират данни за трасетата на цялата техническа инфраструктура на България. Това ще даде възможност за бързото развитие на високоскоростните мрежи и за управлението на над 500 оператора, които отговарят за конкретната инфраструктура, а тя ще бъде достъпна до организации и граждани.


Росен Желязков: 80% от информацията е базирана на ГИС технологиите

© Computer World, Computerworld.bg

В официалното откриване на форума се включи и заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. Тя подчерта, че Световният ГИС ден е добра платформа за обменяне на опит и успешни практики, а прилагането на технологията допринася за повишаване качеството на живот на гражданите. Министерството на околната среда и водите, например, използва ГИС технологиите, за да отговори на нуждите на обществото, да предостави повече разбираеми данни на гражданите и да взима ефективни и информирани решения за опазване на околната среда.

По време на конференцията беше засегнат и въпросът за необходимостта от добре подготвени кадри в сферата. В тази връзка проф. Николай Витанов, заместник-ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ обяви създаването на първата в България бакалавърска програма по Географски информационни системи, която ще стартира от следващата година. „Софийския университет е тясно свързан с форума като организатор и домакин на първото събитие. Използвам този специален повод да обявя, че скоро предстои откриването на новата бакалавърска програма по Геопространствени системи и технологии“, отбеляза проф. Витанов.

Също така в събитието участие взеха американският посланик в България Ерик Рубин, управителят на ЕСРИ България Евгения Караджова, както и началникът на Военно-географската служба в Министерството на отбраната полковник Иван Инковски. Специални лектори на събитието бяха Джузепе Пино Нобиле, директор Геопространствени технологии в НАТО, и Стефан Йенсен, директор данни в Европейската агенция по околна среда. Те споделиха своя опит и представиха иновативните ГИС приложения на двете международни организации за анализ, планиране и взимане на информирани решения в сферите на сигурност и околна среда.

ЕСРИ България, създадена през 1995г., е изключителен представител на ESRI Inc. за страната. В продължение на повече от 20 години компанията реализира стратегически ГИС проекти в национален мащаб и в различни сфери на икономиката, включително кадастър, околна среда, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване, селско стопанство, образование и други. ЕСРИ България е партньор на българските университети и член на авторитетни български и международни организации.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X