Софтуер

DevReach2018: Софтуерните инженери трябва да учат непременно и етика

Владимир Владков

Владимир Владков

Изкуственият интелект (Artificial Intelligence, AI) от години е в полезрението на технологичните компании, но едва наскоро бързото развитие на тези инструменти направи изкуствения интелект една от най-обсъжданите теми в обществото. Как тези технологии ще се развият в бъдеще и имаме ли основание да се страхуваме от тях не само заради „изчезващи“ работни места, а и за живота ни? Това бе темата на презентация на Ричард Кембъл, с която той откри 10-ата поредна конференция DevReach 2018, организирана от Progress в София. Кембъл е съосновател на Strangeloop Networks, придобита от израелската Radware през 2013 г., и член на борда на директорите на българската компания Telerik, която пък бе придобита от Progress през 2014 г.

Тази година конференцията събра над 800 участници от 18 държави, включително САЩ, Великобритания, Германия, Белгия, Дания, Холандия и др. Броят на участниците е с 60% повече от 2017 г., а събитието обхваща 3 работни семинара, 45 професионални сесии, има и 6 спонсори - Milestone, Bede Gaiming, SmartIT, Accedia, Bulpros и Activ Traders, и общо 13 партньори.

“Повечето (програмисти) в залата се занимавате с автоматизация на различни рутинни задачи. Изкуственият интелект помага при управлението на коли, на компютърни системи, при обслужването на клиенти, но също така и при научни изследвания в областта на медицината, химията, фармацията, биологията“, каза Кембъл. Но дали трябва да реализираме изкуствен интелект (ИИ) с общо предназначение (AGI) или специализиран за дадена област ИИ (ASI)?

Ричард Кембъл на конференцията DevReach 2018. Снимка: Владимир Владков

Според Кембъл, по-добре е да се фокусираме върху специализираните AI инструменти, в противен случай можем да създадем мощно оръжие, което трудно се контролира, давайки за пример атомната бомба. След като сме пуснали атомната бомба, не можем да се върнем назад и да кажем „Сбъркахме“, трябва да се върви напред и да се търси решение за контрола над това оръжие.

Обучителни модели, които създават повечето днешни невронни мрежи са базирани на данни, които се генерират от най-различни източници. Сред най-големите играчи в тази област са социалните медии, тъй като в тях се споделя огромно количество снимки, видео и текстове. Тази огромна информация се превръща в библиотеки, от които изграждаме моделите за задълбочено учене (deep learning, DL), а те представляват нашите пристрастия. Ако изградите DL модел, за да направите контрола по-ефективен, и се базирате на поведението, отразяващо нашите пристрастия, то DL моделите само ще засилят нашите пристрастия. Днес съществуват групи, които са се специализирали именно в управлението на пристрастия и данните“, заяви Кембъл.

Според него във всички видове данни ще има елемент на пристрастност. „Въпросът е да разпознаем тези пристрастия и че те не ни помагат да вземаме информирани решения, базирани на данните, обяснява Кембъл. - Този разговор за етиката не е толкова странен от инженерна гледна точка. Ако имате висше образование по химия или електроинженерство, част от образованието ви включва разговор за етиката. Хората, които строят мостове, химически заводи и електрическа инфраструктура, имат етични задължения към обществото – за опасностите, които създават със своята технология. Един от проблемите при софтуера е, че не е дефинирано подобно задължение за софтуерните инженери. Трябва да имаме морален компас в нас за онова, което се готвим да направим с всички тези нови технологии, включително изкуственият интелект. Microsoft създаде чат робот, наречен Tay, без да му „вменят“ никаква концепция за морален център и интернет набързо му създаде такъв „морален“ център и Tay бе спрян веднага с хиляди извинения от страна на фирмата“, добави Кембъл.

Има обаче и редица примери за използване на изкуствения интелект в медицината (при разпознаване на ракови клетки в хиляди подробни изображения от томографи (използващи ядрено-магнитен резонанс). В образованието децата също взаимодействат по-лесно с екрана, но това не отменя учителя, който получава още един инструмент за по-интерактивно обучение. „„Днес живеем в епохата на експоненциалните фунцuи, имаме все повече изчислителна мощ чрез облака, методи за задълбочено учене, т.е. хората разполагаме с могъщи възможности, с които можем да подобрим нашето общество, но те поставят и купчина заплахи. В крайна сметка решението е наше. Трябва да измислим как да вградим морален център в технологията, която измисляме, преди тя да стане реалност“, предупреди Кембъл.

В бъдеще все повече ще живеем редом с изумителни технологии, които може да унищожат повече работни места, отколкото да създадат нови. За мен би било интересно да видя дали софтуерните инженери се чувстват застрашени от автоматизацията. Смятам обаче, че ако имаме правилният подход, инструментите за автоматизация само ще ни помогнат да създаваме по-лесно повече и по-сложни неща“, добави Кембъл.


DevReach2018: Софтуерните инженери трябва да учат непременно и етика

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Тoд Англин, главен евангелист и вицепрезидент „Продукти и връзки с разработчици“  в Progress. Снимка: Владимир Владков.

Развойни инструменти на една ръка разстояние

Конференцията DevReach стартира през далечната вече 2006 г., като за тези 12 години технологиите са се променили толкова много, че някои от горещите теми от първата конференция вече ни се струват архаични, сподели Тoд Англин, главен евангелист и вицепрезидент „Връзки с разработчици“ в Progress.

“Слоганът на първата конференция през 2006 г. бе “Технологиите на Microsoft – на една ръка разстояние от разработчика“, а през 2018 г. той би трябвало да е „Развоят на приложение в бъдеще - на една ръка разстояние“, каза Англин. - Технологичните сесии през 2006 г. са били на тема ASP.NET 2.0, ADO.NET 2.0, Sharepoint и SQL Server 2005, наистина модерни за времето си технологии, когато много от вас сигурно още са били в гимназията. Тогава все още не сме и подозирали за масови днес технологии като iPhone и Android, облакът, който би трябвало да е в центъра на такава дискусия, и разбира се, нямаше GitHub”, допълни евангелистът.

Впоследствие технологиите са се развили, добавени са многобройни нови потребителски интерфейси за всяка от тях, появиха се платформи за мобилни приложения, а след това и облачни услуги, които да помогнат на разработчиците да изграждат своите приложения. „Ако пишете JavaScript приложения, вероятно познавате Kendo UI, разработен първо за jQuery, а днес този интерфейс има най-различни версии, поддържащи нативно Angular, VueJS, ReactJS, така че да ускори вашата работа, коментира Тод Англин. - А Progress осигури на JavaScript програмистите с опит в уеб NativeScript, с чиято помощ да създават нативни приложения за iOS и Android.” NativeScript e проект с отворен код, развиван от Progress през последните 3-4 години, като досега е свален над 3,5 милиона пъти, а само през 2018 г. е отчетен двукратен годишен ръст, подпомагайки бързото създаване на нови мобилни приложения.

„Големи промени все още се случват. Става дума за по-умни приложения, за разговарящи потребителски интерфейси, за безсървърни изчисления, за добавена и виртуална реалност. Това са промени, за които все още не сме добре подготвени и искаме да поговорим на тази конференция как те ще променят начина ви на работа и какви нови инструменти ще улеснят живота ви на програмисти“, допълни Тод Англин.

Сред тези инструменти е Progress Kinvey, подпомагащ прехвърлянето в облака и безсървърните функции, като програмистите разчитат на вече натрупаните знания и умения. „Всеки говори за чат функционалността, но разработчиците трябва да умеят да я вграждат в своите приложения, независимо дали работят в уеб, на мобилна или настолна платформа, а Progress вече има „разговорен UI“ (conversational UI), подпомагащ вграждането на чат бот“, допълни Англин. Същото важи за инструментите за AR/VR, които в момента се разработват в лабораториите на Progress, така че разработчиците да могат да използват тази изумителна технология в своите бизнес приложения, когато компаниите им са готови за това.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X