Софтуер

Дирк Хондел, VMware: Отвореният код не означава по-ниски разходи

Computer World

Философията, стояща зад софтуера с отворен код дава на света неща като Linux. Много хора гледат на тази идея като на конкурираща се онази, стояща зад “затворените” решения, придобивани по традиционен начин. С усложняването на ИТ ландашфта много доставчици на решения обаче проявяват все по-засилен интерес към тази сфера, стремейки се да отговорят на нуждите на своите клиенти.

Една такава компания е VMware. Дирк Хондел, директорът на нейния отдел за продукти и инициативи с отворен код, бе в България в началото на октомври, за да говори по време на вътрешна конференция на компанията. Той се съгласи да отговори на няколко въпроса за читателите на Computerworld.

Дирк Хондел притежава богат опит в сферата на софтуера с отворен код, като преди да се присъедини към VMware е заемал позиции в Intel, SUSE и Deutche Bank. В свободното си време пък обича се отдава на едно от многобройните си хобита, сред които са гмуркането и подводната фотография.

 

Г-н Хондел, за много хора вероятно няма очевидна връзка между продуктите с отворен код и VMware. Разкажете какво прави компанията в тази насока?

Всъщност няма един наш продукт, в който да няма нещо с отворен код. Обикновено става дума за библиотеки и инфраструктурни компоненти. Отвореният код е удачна стратегия за създаване на качествен софтуер. Ние като доставчик много държим на качеството и затова работата в тази насока всъщност е нещо съвсем логично.

В миналото компанията не е говорила много за тези свои дейности и приноси… Преди две години и половина поех длъжността на ръководител на програмите на VMware, свързани с отворен код. Една от задачите пред мен бе не само изграждане на инженерингова организация, но и промяна на начина по който говорим, така че станем по-видими в тази област. 

Наскоро пуснатата версия 1.12 на Kubernetes (система за оркестрация на контейнери с отворен код) например всъщност бе разработена под ръководството на Тим Пепър, който е сред моите подчинени. Т.е. служител на VMware е ръководил създаването на последната версия на този инструмент. Ако се върнем на въпроса за връзката между отворения код и VMware, то можем да си дадем сметка колко са се променили нещата. Разбира се, участваме и в много други проекти. 

Каква е причината компания като VMware да работи в тази насока?

Налице са няколко аспекта. При използването на компоненти с отворен код и при отстраняването на грешки в техния код, може да се окаже, че това трябва да се повтаря при всяка нова версия на продукта. В този смисъл всеки потребител е заинтересован да споделя промените, които е направил, за да си спести работа в бъдеще. 

По-важното обаче е, че нашите партньори и клиенти все повече питат за продукти с отворен код и гледат на тях като на начин за създаване на приложно-програмни интерфейси, от които имат нужда. Занапред все повече индустрии ще гледат на такива инструменти като на крайъгълен камък за интеракция със своята инфраструктура.

Споменатият Kubernetes например е в полезрението на почти всички, занимаващи се с оркестриране на контейнери. Това означава, че за да можем да предоставяме на клиентите си продуктите и услугите от което имат нужда, ние трябва да имаме силни позиции в такива общества. Благодарение на тях пък получаваме видимост за това как по-добре да изграждаме решенията си.

Какви съвети бихте дал на компания, която тепърва възнамерява да използва или да направи първа крачка към разработката на такъв софтуер?

При използване на компоненти с отворен код трябва да се спазват определени лицензионни правила. Т.е. една от първите стъпки трябва да е в посока създаване на съответните политики. В крайна сметка е много лесно за разработчик на софтуер да вложи в продукта си нещо с отворен код. В този случай трябва да се спазват правила, които могат да бъдат например позоваване на оригиналния създател на компонента или дори публикуване на кода на софтуера.

Преборвайки легалната страна обаче приносът в отворени проекти може да донесе много предимства. За някои от тях вече говорих. Винаги казвам на хората да стартират с изграждане на вътрешна рамка – процес, който да бъде следван. Често програмистите питат с кого да говорят, за да споделят с общността направените от тях модификации. Наличието на прозрачен процес улеснява хората.

Налице са и други въпроси, като например дали е замесена корпоративна интелектуална собственост. Може би в този случай дадената фирма ще има нужда от услугите на правен специалист, който да преглежда материалите, които предстои да бъдат споделени.

Не на последно място, трябва да бъда създадена и система, която да поощрява споделянето от страна на софтуерните инженери. Често последните казват, че им се плаща да работят върху продукта на фирмата, а не върху компонент с отворен код. Тук трябва да има ясно разписани политики, така че хората да знаят защо полагат труд в тази насока, как да процедират и как да балансират различните свои отговорности.

Много хора гледат на системите с отворен код като на по-евтина алтернатива. Коректна ли е тази нагласа? 

Трудно е да се отговори еднозначно на подобен въпрос. Като цяло може да се каже, че софтуерът с отворен код не е по-евтин от “затворения” такъв. Работата, която трябва да бъде свършена за изготвяне на качествен продукт в крайна сметка е същата. Купувайки готов продукт вие си плащате за това, че някой е изградил цялостната идея – включително документацията, осигурил поддръжката и съпътстващите услуги. В проектите с използване на отворен код ще ви се наложи да наемете съответните специалисти за тези цели. Т.е. ще прехвърлите инвестиционните разходи при оперативните.

Ако обаче става дума за голяма компания, която трябва да решава тесен кръг от проблеми, то нещата са други. Да вземем за пример Google. Там използват неизвестно колко голям брой сървъри и, разбира се, не искат да плащат лицензионни такси за операционната система на всеки от тях. Затова компанията е създала собствена инженерингова група и е разработва своя собствена версия на Linux. За Google това спестява разходи.

Но ако сте типична малка фирма с двадесетина служители, то трудно можете да си позволите двама от тях да се занимават само със следене на инфраструктурната система с отворен код. Т.е. вие по-скоро ще плащате външен доставчик да върши това. 

Мисля, че основното предимство на отворения код е в приложно-програмните интерфейси, които позволяват свързване на различни системи, независимо дали те са локално базирани или са облачни.

Какво според вас е бъдещето на VMware в тази сфера?

Мисля, че ще виждаме все повече технологични иновации с отворен код. Наскоро например обявихме блокчейн проект.

Работим върху много проекти с отворен код, чрез които да предложим технологии на нашите клиенти, така че те да могат да се фокусират върху своите бизнеси. Занапред планираме да увеличим допълнително техния брой. 

Интересно е да се отбележи, че разполагаме с екип, работещ върху проекти с отворен код и в развойния си център в София. Тези дейности са интересни за нашите служители. 

Сблъсквате ли се с разбирането, че отвореният код означава нещо безплатно?

Случва се. Мисля, че объркването тук идва от това, че в английския език, за да кажете “безплатно” и “свободно” използвате се използва една дума – “free”. Именно “свободата” е водеща при софтуера с отворен код. Обичам да се шегувам, че трябва да заместим спомената английска дума с две по-ясни такива, за да елиминираме тази каша.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X