Софтуер

Google пуска AI инструмент за борба с педофилското съдържание

Computer World

Многожество организации по света са се нагърбили с благородната задача да следят интернет мрежата и да съобщават за педофилски клипове и снимки, но процесът по прегледа на огромно количество ужасяващо съдържание е предизвикателство както в технически, така и в емоционален аспект. Затова и интернет гигантът Google обещава да улесни този процес.

Компанията представи инструмент, използващ изкуствен интелект, който е предназначен да помага на организациите да преглеждат огромни масиви материали за такива, изобразяващи сексуално малтретиране на деца. Новото решение предлага както бързина, така и минимизиране на нуждата от човешко участие в процеса. Дълбочинните невронни мрежи сканират масива с изображения в търсене на съмнително съдържание и определят приоритетните снимки, при които има най-голяма вероятност за злоупотреба. Очакава се въвеждането на новия инструмент на Google да повиши разкриваемостта на незаконно съдържание със 700% и да намали неимоверно броя на нужните за преглеждането на изображенията хора.

За разлика от конвенционалния подход, който просто сравнява съдържанието на изображението с предварително зададени модели, методът, базиран на изкуствен интелект, сигнализира и за досега неоткрит материал. Това на свой ред може да помогне на властите да залавят активни нарушители и да предотвратяват последващи злоупотреби.

Инструментът е безплатен както за корпоративни партньори, така и за неправителствени организации чрез комплекта за програмиране на безопасносно съдържание на Google. Въпреки че не е сигурно, че новото решение на компанията ще намали броя на ужасяващите изображения в мрежата, то поне ще помогне на организациите с по-ограничен капацитет да се включат по-активно в борбата с педофилията в интернет.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X