Софтуер

Microsoft ще предложи поддръжка на 64-битови приложения за ARM чипове, но това ще отнеме време

Computer World

Компютрите базирани на Qualcomm Snapdragon чипове и работещи под управлението на Windows започват да се появяват на пазара. Те обаче разполагат с някои недостатъци. Един от тях е невъзможността на тези машини да бъдат стартирани 64-битови приложения и той няма скоро да бъде поправен.

Според представител на Microsoft, цитиран от американския Computerworld, компанията “ще хрърли светлина върху някои детайли” от предварителната версия на своя задаващ се ARM64 пакет за разработчици (SDK) на конференцията Build 2016, която ще се проведе през май. Засега не е ясно кога въпросната версия ще види бял свят, както и какви са сроковете за публикуването на нейния финален вариант.

От компанията обясняват, че са взели решение да задържат добавянето на поддръжка на 64-битови приложения, за да осигурят максимално добрата работа на въпросните софтуерни продукти. Допълва се, че приложенията работещи само в 64-битов режим обикновено са написани така с цел извличане на максимална производителност и ефективност.

За крайните потребители тази новина засега не значи почти нищо. Преди това разработчиците трябва да вземат решение дали да инвестират във визията на Microsoft, стояща зад персоналните компютри с ARM чипове. Засега компанията адресира един от сериозните ѝ недостатъци, като е ясно, че ще мине известно време преди резултатите да станат видими. 

Сега излизащите компютри с мобилни чипове работят под 64-битови версии на Windows, но поддържат само 32-битови приложения (междувременно почти всички персонални компютри са с 64-битови Windows-и и приложения). Основната разлика е, че 32-битовите приложения могат да адресират до 4 GB памет. Това означава, че някои игри и софтуерни продукти за фото- и видеообработка например може да не работят.

Последното обаче всъщност може и да не е проблем. Мобилните чипове по подразбиране не предлагат върхова производителност, сравнима с x86 машините. Продуктите с ARM процесори по-скоро се маркетират като винаги свързани компютри, предназначени за ежедневни задачи.

В същото време обаче операционната система блокира инсталирането на 64-битови приложения, без да обяснява на потребителя каква е причината. Това може да е разочароващо за много хора, очакващи изживяване като при използване обикновен компютър с Windows 10.

Потребителите на компютри с ARM чипове трябва да толерират и емулирането на приложения, писани за x86 архитектура. Това може да означава понижена производителност.

Добрата новина, според компанията, е, че с увеличаването на броя разработчици, качващи код компилиран за ARM процесори, онлайн магазинът за приложения на Microsoft автоматично ще сваля и ъпдейтва софтуерните продукти. Т.е. очакванията са с течение на времето проблемите постепенно да бъдат изгладени.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X