Софтуер

Разместване на върха в Microsoft вещае мащабни промени при Windows, Office и др.

Computer World

Управлението екипа Windows and Devices в Microsoft преминава от ръцете на Тери Майерсън в тези на Раджеш Джа. Стъпката е част от редица размествания в екипа от висши мениджъри на компанията, което загатва внасяне на унифицирано изживяване в Windows и Office, както и в приложения на външни разработчици.

В писмо до служителите на компанията нейният директор, Сатя Надела, обяснява, че бъдещето ѝ е в “интелигентния облак и интелектуалното преимущество (edge)”. Познати имена ще помогнат за реализирането на тази обновена мисия: Панос Панай, който помогна за създаването на първия Surface, сега заема позицията на продуктов директор, а Джо Белфиър ще продължи да отговаря за дизайна на Windows. 

Текстът хвърля малко светлина върху очакванията на Надела към Джа: кохерентност. “Целта на екипа е да създаде обединяващ продуктов характер (ethos) за всички наши потребителски преживявания и устройства”, обяснява той.

“Компютърните преживявания се развиват, включвайки многобройни сетива и вече не са обвързани с едно устройство, а все повече обхващат множество такива – пише още Надела. – Тези съвременни нужди, навици и очаквания на нашите клиенти ни мотивират да съберем Windows, Office, както и приложения и устройства на трети страни в едно сплотено Microsoft 365 преживяване.” 

Какво означава това: Възможно е Надела да намеква старта на визия за “Един Windows”, за която се въртят слухове от известно време. Детайли не са известни. Ясни са обаче две неща: Майерсън постепенно ще предаде отговорностите си на Джа през следващите месеци, Белфиър ще представи нов план за развитието на Windows на конференцията Build, която Microsoft ще проведе в началото на май. 

Обединяващ етос?

Писмото на Надела може да се разглежда като начална точка за една унифицирана визия за Windows. В нейната основа са неща известни акто One OS и т.нар. композиционни черупки (composable shell, CShell), които ще могат да се адаптират за различни устройства. Според сайта Windows Central споменатият CShell ще е модулен елемент, който ще е специфичен за различните типове устройства.

Не е ясно дали това е същото, като слуха за проект, наречен Andromeda, за който писахме преди няколко месеца. Според тогава появила се информация в мрежата компанията работи върху няколко версии на Windows. CShell пък, според същия теч, трябва да замени познатия Windows Shell.

Писмото на Надела може да се разглежда и като послание към разработчиците, които трябва да ускорят модернизирането на Windows. В момента потребителят може да влезе в “Настройки” (“Settings”) и да настрои системата си. Някои опиции обаче са налице само в остарелия Контролен панел.

Не на последно мято компанията се опитва да намали разликите във функционалностите в различните версии на своите Office приложения. Вариациите им за настолни машини, тези достъпвани през уеб, UWP, за мобилни устройства и Office 365 предлагат различни интерфейси и набори от функции.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X