Софтуер

Медицински специалисти консултират пациенти чрез мобилно приложение

Computer World

Днес беше представена платформата MedicHome, която позволява на пациентите да търсят и получават онлайн здравни съвети и услуги от медицински специалисти. Целта на технологията е да спести време и да намали стреса както за лекарите, така и за пациентите. На 23 януари стартира тестовия период на системата. До момента приложението е свалено повече от 5000 пъти, над половината от които извън столицата, и са извършени около 1000 консултации.

В чата на платформата пациентите могат да задават всякакви въпроси за своето здравословно състояние. Лекарят, който им отговори, от своя страна ще им даде съвет и ще ги насочи към какъв точно специалист да се обърнат. От екипа на MedicHome изтъкват, че това значително ще  съкрати времето за решаването на съответния здравословен проблем. В близките месеци ще бъде въведена и възможност за провеждането на видео разговори, както и за домашни посещения.

„Технологията помага на лекаря, тя никога няма да го замени“, категоричен е Филип Беърфус, изпълнителен директор и съосновател на MedicHome. Според него едно от основните предимства на платформата е, че тя осигурява пълна защита на данните на пациентите, а тяхната комуникация с лекарите остава напълно поверителна.

Пред екипа от MedicHome предстои обаче още много работа. Тяхната основна задача към момента е да намерят лекари с достатъчно опит, така че потребителите да са доволни от качеството на услугите, които получават.

„Има огромен интерес от страна на лекарското съсловие“, подчертава оперативният директор Илонка Чернас-Миткова, допълвайки, че до момента са изявили желание да се включат в работата на платформата 220 специалисти. Тя отбелязва, че около 50% от запитванията са свързани с хронични заболявани, 30% засягат конкретни области на медицината, 10% касаят общомедицински въпроси и около 10% са в сферата на педиатрията.

Политиката на фирмата предвижда първият чат винаги да бъде безплатен, а след това на потребителите да се предлага възможност за членство, предплатен пакет или индивидуално заплащане на консултациите. „Ценовата политика на компанията ще бъде достатъчно гъвкава, за да позволи на хора с всякакви финансови възможности да се включат и да ползват услугата“, разкрива Чернас-Миткова. От своя страна изпълнителният директор споделя: „Бих искал да поддържаме цената под 5 лв за единична консултация“.

От MedicHome се надяват в бъдеще услугата да бъде достъпна за пациентите през цялото денонощие, 7 дни в седмицата, 365 дни в година. На уебсайта на платформата може да се намери допълнителна информация относно предлаганите от MedicHome услуги.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X