Софтуер

Изтече списък с ограничения за версията на Windows за ARM чипове

Computer World

Microsoft публикува списък с ограниченията, които ще присъстват във версията на нейната операционна система за ARM процесори, които се използват в мобилни устройства. Предполага се, че това е станало погрешка, тъй като информацията бързо бе премахната. От Thurott обаче споделиха нейно копие. От общите реакции може да се заключи, че ограниченията няма да пречат на обикновения потребител.

Една от особеностите е, че Windows 10 за ARM е че няма да се използват x86 драйвъри. Все пак, операционната система ще позволява стартиране на такива приложения, но драйвърите ще са само ARM64. Това може да е проблем за потребители, които използват например по-стари периферни устройства.

Също така ОС няма да поддържа Windows Hypervisor Platform, т.е. няма да е налице възможност за стартиране на виртуални машини Hyper-V.

Друго ограничение е липсата на поддръжка на 64-битови приложения. В бъдеще обаче от компанията възнамеряват да добавят такава възможност. Също така на Windows 10 за ARM няма да работят игри и други продукти използващи OpenGL с версия над 1.1 – т.е. такива, които се нуждаят от хардуерно ускорение.

Възможна е некоректна работа на спомагателни приложения за настройка на компютъра за конкретен потребител. Става дума например за инструменти, позволяващи машината да бъде ползвана от хора с увреждания. Към тях спадат и интсрументи, позволяващи въвеждане на символи, които не присъстват на клавиатурата.

В списъка са и възможни проблеми при софтуери, използващи Shell Extesions – функции на Windows API, позволяващи модифициране на потребителския интерфейс.

Също така проблеми може да има и с приложения, които считат, че ако устройството е на базата на ARM процесора, то на него трябва дя бъде инсталирана мобилна версия на Windows. Този проблем ще засегне малкото продукти, написани за Windows Phone.

През декември Microsoft обяви, че Windows 10 ще се използва в устройства, оборудвани с процесори Qualcomm. Тяхното основни предимство е удължената автономна работа спрямо традиционните лаптопи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X