Софтуер

Нови компоненти на NativeScript помагат за бърза разработка на мобилни приложения

Владимир Владков

Нови функционалности и подобрения на платформата с отворен код NativeScript обяви Progress, като те ще помогнат на софтуерните разработчици да създават по-лесно и по-бързо нативни мобилни приложения. Сред тях са допълнението NativeScript Sidekick, предоставящо шаблони за стартиране, верифицирани плъгини, изграждане в облака и възможности за отстраняване на грешки. Другите новости в NativeScript са поддръжка за добавена реалност (AR) за iOS 11 и Android Oreo, NativeScript Marketplace, безплатен визуален потребителски интерфейс на NativeScript и други.

„Компаниите, които успяват да създадат мобилно приложение бързо и в срок, като то функционира пълноценно на различни устройства, са предпочитан партньор на бизнес клиентите. Скоростта на предоставянето на продукт и изчистеният потребителски интерфейс са най-важните фактори, които определят успеха на едно приложение“, обясняват от Progress.

Именно затова компанията е доразвила платформата си с NativeScript Sidekick. Този лек и същевременно мощен клиент за графичен потребителски интерфейс е достъпен за Windows, MacOS и Linux. Той улеснява целия процес на разработка на мобилно приложение, като съкращава времето за пускане на пазара. NativeScript Sidekick е допълнение към всеки един редактор за код, IDE, системата за контрол на сорс кода и др. Предлага генериране на профили или сертификати за iOS, подобрен LiveSync и поддръжката на Visual Studio в ранна версия (т.е. предварително разгледане на разработваното приложение).

„През следващите месеци NativeScript ще бъде първата платформа, която ще предлага реален междуплатформен плъгин за създаване на AR преживявания, който работи както на iOS, така и на Android“, обещават от Progress. Освен това новият NativeScript Marketplace дава възможност за откриване и сваляне на висококачествени плъгини за критично важни приложения, базирани на NativeScript. Той предлага и нов процес за „верификация“ на авторите, така че те да отличат своите приложения от тези на конкурентите. „NativeScript Marketplace ще продължи да се разширява и ще включва още шаблони за приложения, страници и цялостни визуални теми“, допълват от Progress.

Компанията пусна безплатно и всички свои UI „помощници“ за NativeScript, давайки достъп на разработчиците до всички професионални компоненти за потребителски интерфейси. Безплатна е и книгата NativeScript Book, създадена в партньорство с общността на NativeScript разработчиците, която обхваща над 450 страници задълбочен материал.

„Зад NativeScript стои един страхотен екип от софтуерни инженери в България, който постоянно развива платформата, за да помогне на разработчиците да създават бързо и лесно приложения, коментира Вели Пехливанов, старши директор „Софтуерно инженерство - NativeScript“ в Progress. - Радваме се, че NativeScript се утвърждава като предпочитаната платформа за създаване на нативни приложения в ИТ общността. Доказателство за това е постоянно увеличаващият се брой изтегляния, който тази година достигна 1 милион.“ 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X