Софтуер

3500 камери ще гарантират сигурността в София по време на председателството

Computer World

3500 камери ще гарантират сигурността в Столична община по време на председателството, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на проведената демонстрация на системите на Центъра за видеонаблюдение. Той изтъкна, че е важно сигурността да бъде на европейско ниво и гостите на града да се чувстват спокойни по време на посещението си.

Наблюдението е първата стъпка към превенция и с тази система за интегрирано наблюдение, превенцията е на практика, в реално време. Друго удобство в Центъра е възможността за допълнителни работни места за 6-8 служители на МВР, които при необходимост могат да се присъединят към екипа и да работят на място. Сигурността за председателството е обща грижа на държавата и аз благодаря на кмета Фандъкова за успеха на проекта”, коментира Радев.

Столична община досега разполагаше с общо 9 различни центъра, които наблюдават отделните обекти. Идеята на новия проект е да се изгради обща интегрирана система. Голяма част от общинските и детските градини вече са включени, както и обществени пространства като Борисовата градина, кръстовища, площади, паркове, управлението на трафика.

На финала на изграждането й сме, като частта за изпълнение от СО включва монтирането на нови 244 камери по трасетата от летището, бул.“Цариградско шосе“, НДК , бул. „България“ до резиденция „Бояна“ – във връзка с предстоящото Председателство на Съвета на ЕС, както и нови допълнителни 48 камери в метрото, и това е по-голямата част от проект. Втората част е свързването на всички съществуващи центрове заедно с центровете на СДВР. Предстои монтирането и на още 20 камери – така, че до Коледа очакваме частта на СО да бъде завършена”, уточни кметът на София Йорданка Фандъкова.

За изпълнението на проекта са похарчени 3,1 млн. лв, като два милиона от тях са предоставени от правителството, а останалите 1,1 млн. са общински средства.


3500 камери ще гарантират сигурността в София по време на председателството

© Computer World, Computerworld.bg

 

Планира се към общата система да се включи видеонаблюдението на аерогарата, на други институции, за да има възможност за бърза и адекватна реакция на органите на реда.   

Част от настоящите камери са снабдени с възможност за директен сфтуерен анализ. След инсталирането на софтуера на камерите, страната ни ще е първата в Европа, която го използва, с 3000 възможности за различен анализ на придобитата информация, напр. анализ на разпознат регистрационен номер по различни направления – неплатена Гражданска отговорност, проследяване на маршрут през София и др. Системата е на първи етап, тя позволява допълнително надграждане и прибавяне на камери не само от столицата, но и от други градове – Бургас, Пловдив, Велико Търново, каквито са проектите. Записите от камерите ще се съхраняват до 30 дни, обясни директорът на Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в МВР Младен Петров.

След председателството предстои надграждане за увеличаване на техническия потенциал на интегрираната система и прилагането му за широка превенция на пътно-транспортни произшествия... Една от мерките за подобряване на контрола е закупуването на допълнителни камери от общината, които ще бъдат предоставени на СДВР и Пътна полиция и това е само част от предстоящите мерки за подобряване на сигурността па столичните пътища“, допълни кметът Фандъкова.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X