Софтуер

Топ 10 технологии, променящи тотално ИТ света

Владимир Владков

„Пост-цифровата интелигентност“ определя насоката на ИТ еволюцията, като това води до нови „разрушаващи статуквото“ технологии, заявяват анализаторите от Frost & Sullivan. Тези разрушителни технологии вече започват да нахлуват в различни приложения и пазарни сегменти.

Сред тази група от нововъзникващи модерни технологии анализаторите отличават 10, които ще променят из основи съществуващите пазари, разкривайки и нови възможности за ИТ компаниите. Според анализа за 2017 на Frost & Sullivan тези 10 технологии са:

  1. Изкуствен интелект (AI)
  2. Верига от блокове (Blockchain)
  3. 5G мрежи и устройства
  4. Киберсигурност
  5. Смесена реалност
  6. Взаимодействие на естествен език
  7. Малки данни
  8. Хиперконвергентни системи
  9. Всичко-като-услуга
  10. Роботизирани и автоматизирани процеси

От тези 10 технологии Frost & Sullivan посочва изкуствения интелект и блокчейн като най-важните, които компаниите трябва да следят внимателно.

Според Наяк, анализатор от Frost & Sullivan, това е резултат от популярността на интернет на нещата (IoT), превърнал се в новата парадигма за събиране на данни. Крайните IoT точки генерират огромни количества данни, които предприятията трябва да анализират в реално време, за да извличат практически прозрения.

„Организациите все повече разчитат на технологии като “Усъвършенствани анализи“ и изкуствен интелект, за да интерпретират интересни модели в събраните данни и да предоставят значими прозрения“, каза Наяк.

Според друг старши анализатор от Frost & Sullivan – Дебарън Гуа, изкуственият интелект е сред най-щедро финансираните технологии, привличайки огромни инвестиции от независими и корпоративни фондове за рискови инвестиции. „В тази област само през последните 3 години са публикувани над 21 хиляди патента“, добавя Гуа.

За изкуствения интелект говорят компании като Xero (новозенландска фирма за облачен счетоводен софтуер), Microsoft и Google, като според тях именно в тази област има все по-силна конкуренция.

Друга технология с огромен потенциал за преобръщане на ИКТ индустрията е веригата от блокове (Blockchain), добавя Кирън Кумар, програмен директор във Frost & Sullivan TechVision. „Блокчейн навлиза във все повече области, излизайки извън банките и финансовите институции. Глобалните инвестиции в тази технология в стартиращи фирми сигурно надхвърлят 1 милиард долара от 2014 г. досега“, изчислява Кумар.

Компании като Accenture също се качиха „на влака“ за блокчейн света, разработвайки софтуер, който да улесни заключването на блокчейн паролите за достъп в хардуерен модул за сигурност.

Frost & Sullivan добавя, че обединяването на блокчейн и IoT заедно с анализите на Големи данни са „тройният залог“ за успех. Така се предоставя ценно решение на редица проблеми като автетификация и оторизация на крайни IoT устройства. В резултат решетъчните (mesh) мрежи става по-сигурни и се премахва нуждата от „централен брокер“, добавят анализаторите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X