Софтуер

Пуснаха в обръщение едно от най-големите обновявания за Linux

Computer World

Създателят на Linux, обяви излизането на версия 4.12 на ядрото на операционната система. В сравнение с предишната са добавени над 1 млн. реда нов код. Размерът на пача достига 89 мегабайта и той носи със себе си 13 хил. поправки. Над него са работили 1500 разработчици.

„4.12 е едно от най-големите обновявания и в крайна сметка, мисля, че само версия 4.9 е предлага повече новости", обяснява Торвалдс. "Но 4.9 беше голям отчасти, защото Грег (един от водещите разработчици на Linux – Грег Кроа-Хартман) обяви, че това ще е ядро с дългосрочна поддръжка. 4.12 пък е голям сам по себе си.“

Преди време бе обявено, че следващата версия с дълга поддръжка ще е 4.14.

Наедряването на новата версия е следствие на няколко причини. Част от новия код е за поддръжката на новите видеокарти Radeon RX Vega на AMD. Всъщност, по думите на Торвалдс, половината от добавения обем е свързан с новия хардуер. Друг фактор е поддръжката за процесора за обработка на изображения Atom IPU на Intel.

Освен това са добавени и обновявания за чипове на IBM, ARM и Nvidia, както и поддръжка на стандарта USB Type-C. Разработчиците обещават подобрена стабилниост на ядрото чрез подобряване на механизма за рандомизация на адресното пространство, който по подразбиране се използва x86 системите.

В новата версия са реализирани системи за планиране на входно-изходнте операции, наречени Budget Fair Queueing (BFQ) и Kyber. Тяхната задача е да осигуряват достъп до съхранявани данни в няколко потока от страна на многоядрени процесори.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X