Софтуер

Gartner: Корпоративните мобилни приложения не растат

Computer World

Според ново изледване на анализатора Gartner през миналата 2016 г. в над четвърт от компаниите по света не е било създадено, нито модифицирано, нито виртуализирано мобилно приложение. Дялът на организациите, които не се занимават със създаване на собствени решения е учудващо голям, но все пак те са по-малко спрямо миналата година, когато бяха 39 на сто.

Компаниите бавно реагират на растящото търсене, считат анализаторите. В онези фирми, където вече е започнало създаването на такъв софтуер, днес са разгърнати средно по осем приложения. Почти толкова бяха отчетени и през 2015 г. В разработка пък се намират още 2,6 решения, а плановете включват създаването на още 6,2.

Ръстът на мобилните приложения, чиято разработка вече е планирана дава повод за отмизизъм, отбелязват от Gartner, но по-голямата част от ръста е в сферата на мобилните уеб функционалности, а не при решенията, създавани за точно определена среда (т.нар. native apps) или хибридните приложения.

Неочаквано висок дял, 52 на сто, имат компаниите, които са стартирали изследвания на възможностите на чатботовете и виртуалните асистенти (т.е. изкуствения интелект) Това са технологии от следваща епоха, в която традиционните приложения ще бъдат само един от начините за за доставки на функционалности и услуги за потребителите, подчертават анализаторите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X