Софтуер

Интеграцията на блокчейн превръща ERP в платформа за сътрудничество

Владимир Владков

Технологията блокчейн (верига от блокове) продължава да се развива и да намира приложение и в други области освен криптографията. ERP доставчиците се стремят да интегрират технологията на разпределения дневник като проследяем регистър за всичко – от морски превози на стоки и вериги за доставка до поддръжка на оборудване и системи за решаване на търговски спорове.

„Това е нещо много реално, смята Бриджит Макдермот, вицепрезидент на IBM, отговаряща за развитие на бизнеса с блокчейн. - Блокчейн предоставя доверен регистър между съвсем различни компании.“

Добавената стойност, която се постигна чрез интегриране на „веригата от блокове“ с ERP системи, идва не от създаването и пренасянето на нова информация в разпределен регистър, а чрез извличане на съществуващи данни от корпоративни системи и чрез стриктен контрол с кого се споделят те.

80 процента от корпоративните данни в света се намират в силози, казва Макдермот. Технологиите за анализ на Големи данни обещават способност за събиране на повече „прозрения“ за тенденции и възможности, но притежателите на тази информация я държат „заключена“ в корпоративните си „сандъци“, загрижени, ако бъде публикувана, те ще загубят конкурентно предимство.

Блокчейн не само решава проблема с достъпа до данните или тяхното споделяне, тя решава проблема с доверието.

„Разрешението за „верига от блокове“ ви дава увереността, че вие можете да контролирате вашата информация и да предоставяте достъп до нея само на онези, на които искате, обяснява Макдермот. - Получавате усещане за свобода – правите онова, което е най-добро за вашия бизнес, като имате възможност да споделяте каквто и когато желаете по един доверен и сигурен начин.“

 

Какво е веригата от блокове (blockchain)?

Блокчейн е електронен регистър, подобен на релационна база данни, който може да бъде споделян между публични или частни потребители, като създава непроменяем запис на транзакциите, всяка една с „печат за времето“ и свързана с предишната транзакция.

Всеки цифров запис или транзакция във веригата се нарича блок (оттам произлиза и името), като той позволява на отворена или контролирана група от потребители да участват в този електронен регистър. Всеки блок е свързан със специфичен участник.

90% от стоките в световната търговия се пренасят от презокеански кораби ната всяка година. Целта на нова блокчейн система на IBM и Maersk е да управлява и проследява пътя на десетки милиони товарни контейнери чрез дигитализиране на веригата за доставки.

Веригата от блокове може да бъде обновена чрез консенсус между участниците в системата, а когато бъдат въведени нови данни, те не могат да бъдат изтрити никога. Блокчейн съдържа истински и проверим запис на всички и на всяка транзакция, направена някога в системата.

Водещите платформи за разработка на блокчейн днес са Hyperledger, консорциум на индустрията с отворен код, създаден от Linux Foundation, и Ethereum, специално разработена платформа, която бе представена през 2013 г. от 19-годишния софтуерен разработчик Виталик Бутерин.

Платформата Ethereum първоначално бе използвана за потвърждаване на онлайн плащания, но нейните възможности се увеличават непрекъснато под ръководството на швейцарската фондация с идеална цел Ethereum.

„Създават се и други неща, макар че те все още не разполагат със същата поддръжка, казва Пол Броди, глобален иновационен лидер за блокчейн в EY (доскоро Ernst & Young). - И двете са с отворен код и макар че компании като IBM и SAP, както и EY работят в тясно сътрудничество с фондациите, отговарящи за развитието на тези платформи, те не са „контролирани“ от голям производител.“

Linux Foundation обяви и нов софтуерен проект в рамките на отворения консорциум Hyperledger, чиято цел е да създаде инструмент за сътрудничество при изграждането на блокчейн бизнес мрежи (или умни договори), както тяхното разпространение през разпределен регистър.

Новият проект наречен Hyperledger Composer е език за моделиране, базиран на JavaScript, и поддържа REST API интерфейс, който позволява на разработчици и „неразработчици“ да моделират своите бизнес бизнес мрежи. Езикът поддържа и моделиране на взаимоотношения и правила за валидиране на данни.

Всички блокчейн бизнес мрежи споделят определени елементи като активи, участници, идентичности, транзакции и регистри. Със съществуващите технологии за разпределени регистри би било трудно за организациите да вземат успешен пример за бизнес приложение на блокчейн и да напаснат концепциите в работещия код.

Подобно на самия интернет възможностите на блокчейн да се развиват постоянно чрез добавяне на нови функции или приложения. Тъй като технологията не се регулира от един контролен център, както е при системните администратори, няма единична точка за авария. На теория в предприятията няма да има нужда от ИТ професионалист, който да следи за сигурността в блокчейн базата данни.

Има няколко общи начини за ползване на блокчейн платформите. Публичните вериги от блокове позволяват на всеки да вижда или да праща транзакции, докато те са част от консенсусен процес. Частните вериги от блокове имат само предварително избран брой възли, които са оторизирани да използват разпределения регистър.

 

Пилотни ERP проекти

И докато пазарът все още се колебае как да разгърне технологията най-добре, ИТ доставчиците започват да я тестват в своите продукти – в някои случаи като реакция на заявка от страна на клиент, а не като активна стратегия.

„Това е гореща тема днес, смята Зулфикар Рамзан, главен технологичен директор на RSA Security, поделение на Dell EMC и част от групата за инфраструктурни решения. - Получаваме много заявки, свързани с блокчейн, и нейното въздействие върху корпоративните среди. Смятам, че това се дължи основно на факта, че когато се появи нова технология, хората искат да са наясно с най-новото и най-доброто.“

На акционерното събрание на веригата от магазини Walmart например IBM демонстрира базирана на Hyperledger блокчейн, интегрирана със системата за безопасност на корпорацията, която да следи доставките на прясноизцедени сокове. Системата е била настроена за следене на различните доставки на манго. Пилотната верига от блокове следи къде е бил конкретният плод, от кой отдел идва, през кой пакетиращ цех е минал, в кой хладилник е държан, през кой разпределителен център е минал.

Голяма част от информацията за доставките на манго е дошла директно от ERP системата на Walmart, обяснява Макдермот, като това премахва нуждата от създаване на вторичен запис или презъздаване на информацията за доставката. Успявайки да проследи доставката на манго, Walmart може да определи откъде произхожда всеки развален плод, ако има случай на хранително отравяне.

Важното значение на проследимостта при производството се доказа при инцидента от 2013 г. с ешерихия коли, която принуди Taylor Farms Retail да събере обратно спанака от 5 свои търговски вериги в 39 щата. Заповедта за събирането е направена след случаен тест на един чувал със спанак, направен от Министерството на земеделието, при който е била открита потенциална зараза със салмонела.

Тъй като Taylor Farms няма точен метод за проследяване на всеки чувал със спанак, е трябвало да върне обратно в складовете си всички чували.

„Това е нещо, от което хората имат нужда. В САЩ годишно умират 3000 човека заради болести, свързани с храната, казва Макдермот. - SAP наскоро се присъедини към консорциума Hyperledger като водещ партньор. Всеки, с когото срещам, обмисля как да изгражда решения, така че да получава възможно най-ефективно данните във веригата от блокове.

Управление на веригата за доставки и поддръжка

Друга компания, шведският доставчик на корпоративен софтуер IFS, създаде нова концепция, с която да демонстрира как блокчейн може да бъде интегрирана в ERP системите на организациите, използвани в авиационната индустрия и енергетиката.

Голяма част от клиентската база на IFS са граждански авиолинии като KLM Royal Dutch Airlines, Emirates Airline, Southwest и South China Airlines.

Проектът е демонстрирал как блокчейн може да се използва за управление на активи, включително за проследяване на веригата за доставки, доставката на части и дори за проверка на работата по поддръжката на търговските авиокомпании, включвайки всички служители - от пилотите и работниците по поддръжката до доставчиците на резервни части.

В модерния самолет има над 2 до 3 милиона части. Заради регулаторните изисквания всяка част се проследява, а когато се осъществява техническа поддръжка, тя трябва да бъде надлежно записана и регистрирана. Проблемът е, че всеки отдел във веригата за поддръжка – от авиационния оператор и групата за техническа поддръжка до доставчиците на части и регулаторните органи, има различни, често несвързани софтуерни системи. И дори ако ползват интегрирани системи, комуникациите между тях може да не са стандартизирани и могат да базирани на устни нареждания или хартиени документи, което отваря много „аварийни“ точки при проследяването.

За авиационната индустрия блокчейн предлага консенсус между всички страни, ясен произход на данните, неизменност и окончателен вариант, обяснява де Вос, от R&D отдела на IFS. Той допълва, че блокчейн няма да замени ERP системите, а ще играе ролята на допълнително приложение, което може да улесни интеграцията между страните и да намали уязвимостта чрез вродената си защита.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X