Софтуер

Intel: Бурно развитие на изкуствения интелект през идните 5 г.

Computer World

През следващите няколко години изследванията в областта на изкуствения интелект (ИИ) ще донесат значителни успехи, инерцията в тази посока няма да отслабва поне още пет години. След това отрасълът ще се върти около основни технологични лидери, формиране в течение на този период, счита ръководителят на новосформирано ИИ поделение в Intel.

Компанията възнамерява да се превърне в един от тези основни играчи. Създаденото през март звено, наречено Artificial Intelligence Products Group, ще бъде управлявано от Навийн Рао. Преди това той е заемал поста генерален директор на Nervana Systems – стартъп, специализиращ в областта на т.нар. дълбоко машинно учене, който Intel придоби през 2016 г. По думите му дори днес отрасълът се развива с прекалено бързи темпове.

„Просто е невероятно – заявява той. - Само три седмици да не четеш вестници и вече си изостанал в живота. Удивително.“

До неотдавна изследванията в областта на изкуствения интелект бяха прерогатив на университетските изследователски лаборатории, но през последните няколко години технологични компании започнаха стремително да усвояват сферата, преодолявайки разнообразни бариери.

„Открихме редица фундаментални принципи и достигнахме до границата, отвъд която иновациите ще се развиват много бързо, позволявайки ни да създаваме удивителни неша“, отбелязва още Рао.

Тук може да бъде направен паралел със сферата на строителството. За изобретяването и усъвършенстването на бетона е било необходимо известно време, но когато това се е случило, много неща са станали възможни.

„Мисля, че в течение на следващите пет-шест години ще напредваме много бързо – подчертава Рао. – Ситуацията ще се стабилизира след като стане ясно кои са основните играчи.“

Новото подразделение за изкуствен интелект на Intel вече е направило крачки в посока лидерска позиция. Групата е консолидирала всички хардуерни и софтуерни дейности на компанията от сферата на машинното обучение, разработката на алгоритми и дълбокото учене.

Въпреки че Intel е по-известна като производител на процесори, изследванията ѝ в областта на изкуствения интелект са позволили създаване на програмни пакети, помагащи а разработчици да вграждат ИИ функции в нейни продукти. Разработвайки софтуер компанията опростява проектирането на такива системи. Това пък, в крайна сметка, ѝ помага да продава хардуер.


Intel: Бурно развитие на изкуствения интелект през идните 5 г.

© Computer World, Computerworld.bg

Корпорацията прави нещо подобно и в други области, една от които е свързана със създаването на самоуправляващи се превозни средства. Колите, използващи изкуствен интелект, взимат решения на пътя за части от секундата. Това е друга изследователска област, в която се наблюдава бърз прогрес.

Конкуренти на Intel в сферата са предимно едри технологични организации от Силициевата долина. Благодарение на Google, Facebook и т.н. САЩ е един от най-големите играчи в тази област. Като пионери могат да бъдат посочени още Канада и Великобритания. Все по-силно се отчита и присъствието на Китай.

„Бях в Китай преди няколко месеца – споделя още Рао. – Там наистина всичко е във възход. Има глад за такива неща и хората бързо усъвършенстват уменията си. Мисля, че след няколко години ще станем свидетели на превръщането на Китай във водещ играч на този пазар.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X