Софтуер

Windows 7 се окопава на позицията си

Computer World

Windows 7 все още е най-разпространената операционна система, докладваха анализатори. Нейната корпоративна версия ще бъде пенсионирана след две години и половина – на 14 януари 2020 г.

През май Windows 7 е управлявала работата на 49,5% от персоналните компютри през май 2017 г. по данни на Net Applications. Пуснатата на пазара през 2009 г. операционна система обаче работи на 54 на сто от всички Windows машини. Разликата идва от това, че 91,6% от персоналните компютри са по управление на софтуер от Microsoft.

По-важната новина от данните на компанията обаче е, че дялът на Windows 7 е останал почти непроменен спрямо месец май 2016 г., като отчетният спад е под един процентен пункт. Същото важи и за дяла на операционната система при отчитане само на машините с Windows.

Стабилният дял на софтуера за такъв дълъг период от време може да е индикатор за бъдещи проблеми. Всъщност сегашното положение на 7-цата е съпоставимо с това на Windows XP месеци преди прекратяването на поддръжката през април 2014 г. Тогава под управление на XP работеха 54% от всички компютри с операционни системи на Microsoft.

Това е важно да, имайки предвид как при наближаването на крайната дата на поддръжката на Windows XP много предприятия се разбързаха да подменят операционната система. Те купуваха нови компютри, търсеха външна помощ за миграцията, смущаваха наличните ИТ планове, а някои дори си купуваха скъпа поддръжка, за да сигурни че мрежите им ще бъдат сигурни.

Въпреки всичко много Windows XP компютри продължават да са в употреба. По данни на Gartner около една четвърт от машините в организациите (както частни компании, така и правителствени агенции) продължават да използват операционна система, която вече отдавна не се поддържа от разработчиците. През април 2014 г. софтуерът се радваше на дял от 29 на сто.

Всъщност още три години Gartner започна да насърчава компании да планират следващата стъпка – пенсионирането на Windows 7. „Въпреки че 2020-та изглежда далеч, организациите трябва да започнат с плановете сега, за да избегнат повтаряне на ситуацията с Windows XP”, написаха тогава анализаторите Майкъл Силвър и Стивън Клейнханс.

Сега, според коментари на анализаторската компания, бизнесите са по-напред с планирането на преминаване към Windows 10 спрямо предходния подобен цикъл. Данните на Net Applications обаче не дават индикации за наличие на ранни миграции.

Междувременно през май Windows 10 е управлявала 29,2% от всички Windows компютри, като е налице ръст спрямо предходния месец. Windows 8/8.1 и XP бележат спад в дяловете си до съответно 9,1 и 6,2 на сто.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X