Софтуер

Браузърът Edge не успява да компенсира спада на Internet Explorer

Computer World

Сумарният пазарен дял на интернет браузърите на Microsoft, Edge и Internet Explorer (IE) бележи рязък спад за изминалите 13 месеца, сочат данни на Net Applications. През май месец тяхната потребителска база е намаляла с около един процентен пункт, завършвайки периода с 23,2% дял.

Свиването през миналия месец е било най-голямото от януари насам и може да е предвестник на възобновяване на негативната тенденция за Edge и IE, която бе отчетена през 2016-та. Тогава двата браузъра загубиха общо 22 процентни пункта, почти половината пазарния си дял в началото на годината, отстъпвайки позицията си на Chrome.

Проблемите за Microsoft обаче станаха очевидни още в средата на 2015 г. и бяха резултат от два фактора: устойчив спад на IE, който след пускането на Windows 10 бе обявен за остарял, както и неспособността на Edge (браузърът по подразбиране в последната операционна система на компанията) да компенсира този процес.

През последните 11 месеца дялът на IE е намалял с 41%, докато този на Edge е нараснал с едва 11 на сто. Сам по-себе си първият от двата браузъра е под 20% от януари, като през май потребителската му база е била 17,6%. При Edge пък графиката е плоска вече четири месеца подред, стоейки на 5,6%.

Прогнозите занапред също не са оптимистични за Microsoft. Сумарният дял на двата интернет браузъра на компанията може да падне под 20 на сто още този месец, като, според Net Applications, това ще стане най-късно през декември.

Въпреки че Edge бе шумно рекламиран, повечето потребители избират алтернативни решения. В резултат миналия месец на едва 21% от компютрите с Windows 10 е бил използван наследникът на IE. Година по-рано неговият дял бе 29 на сто. Според някои анализатори обаче тази тенденция може да се обърне с очакваната масова миграция на компаниите към новата операционна система и по-важно – когато те започнат да се отказват от стари уеб приложения, изискващи от работниците да използват IE, паралелно с модерен браузър.

Най-голям ръст през май е отчел Google Chrome, който е добавил четири десети процентни пункта, достигайки дял от 59,4%. От американското издание на Computerworld предвиждат, че софтуерът ще премине границата от 60 на сто най-късно през август.

Firefox, който през първото тримесечие на 2017 г. загуби четири десети процентни пункта, възстановява половината тях през май. В резултат браузърът на Mozilla достига отметката от 12% – най-високия си дял от декември.

Net Applications отчита използването на браузъри, следейки сайтовете на своите клиенти. Редно е да се отбележи, че компанията усреднява статистиките от всяка държава в зависимост от процента на нейните потребители на интернет. Това ѝ позволява да попълва някои пропуски в данните си – например Китай, където фирмата не разполага с достатъчно източници на информация.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X