Софтуер

Google подготвя Android за епохата на изкуствения интелект

Computer World

Благодарение на наскоро анонсирани от Google инструменти, бъдещето на операционната система Android вече изглежда доста „по-интелектуално“. По време на конференцията за разработчици Google I/O, която се проведе от 17 до 19 май, компанията обяви версия на платформата за машинни обучение TensorFlow, предназначена за мобилни устройства.

„TensorFlow Lite предлага приложно-програмен интерфейс (API) за ускорители, които могат да бъдат обединявани в нови невронни мрежи – отбеляза Дейв Брук, вицепрезидент на Google по проектирането на Android, по време на събитието. – Мисля, че занапред ще видим цифрови сигнални процесори, специално предназначени за изграждане на невронни мрежи и машинно обучение. Тези нови функции ще способстват появата на ново поколение устройства за обработка на реч, визуално търсене, допълнена реалност и за решаване на други задачи.“

Средата Lite скоро ще стане съставна част от проекта с отворен код TensorFlow, а поддръжката на API за невронни мрежи ще се появи в Android O, следващата версия на операционната система, чието официално пускане се очаква през втората половина на настоящата година.

Очаква се, че платформата ще окаже сериозно влияние на бъдещето на мобилните устройства. Чиповете, ориентирани към изкуствен интелект, ще позволяват на смартфоните да управляват функции за машинно обучение, без да потребяват много енергия. В условията на все повече приложения, използващи подобни технологии, опростяването на изпълнението на съответните задачи придобива особена важност.

В момента за създаването на софтуер с развити функции за машинно обучение, особено ако става дума за проектиране на модели за учене, са необходими сериозни изчислителни мощности, много оборудване и време, както и значително количество енергия. Всичко това е неприемливо за смартфоните от потребителски клас и те пренасочват съответните заявки към мащабни центрове за обработка на данни, изпращайки през интернет изображения, текст и друга информация.

Въпреки това, както отбелязва Патрик Мурхед, главен аналитик в компанията Moor Insights and Strategy, при обработката на данни от такъв род в облака потребителите трябва да прехвърлят своя информация на сървъри на доставчика на дадената услуга и за целта е необходима свързаност, която да може да изпълнява всичко без забавяне.

Днес на пазара вече е налице мобилен чип с вграден цифров сигнален процесор за машинно обучение. Еднокристалната система Qualcomm Snapdragon 383 е снабдена с такъв компонент, наречен Hexagon, който поддържа TensorFlow. Цифровите сигнални процесори се използват за реализиране и на други функции, например за разпознаване на фрази, като „OK, Google“ стартиращи гласовия помощник Google Assistant.

В перспектива може да се очаква появата на нови чипове, предназначени за ускоряване на машинното обучение.

Google вече инвестира в специализирани процесори за такива задачи. Нейният Tensor Processing Unit е предназначен за ускоряване създаването на нови модели за машинно учене, а също така и за обработка на данни с вече съществуващи такива.

Разбира се, компанията не е единствената, която предлага подобна среда за смартфони. Миналата година Facebook демонстрира ориентираната към мобилни устройства платформа Caffe2Go, предназначена за обработка на видео и прилагане на различни ефекти в реално време.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X