Софтуер

Техническите комуникатори трябва непрекъснато да трупат познания

Computer World

Леа Гурен, експерт с над 30-годишен опит като автор, редактор, мениджър „Техническа документация“, автор на наръчници за онлайн помощ, консултант и обучител, ще открие осмото издание на единствената конференция за техническа комуникация в Югоизточна Европа – Evolution of Technical Communication. Събитието ще се проведе на 1 и 2 юни в София и се организира от tekom, най-голямата професионална организация на техническите комуникатори в Европа. Участие в него ще вземат специалисти от областта на техническата документация от България, Германия, Израел, Полша, САЩ, Чехия и Швейцария.

Миналата година конференцията Evolution of Technical Communication посрещна над 110 автори на техническа документация, технически редактори и преводачи, информационни архитекти, мениджъри на проекти, продуктови мениджъри, консултанти и много други. Очаква се тазгодишното издание да привлече още повече посетители, които ще могат да присъстват на лекции и практически семинари, както и да създадат полезни контакти с най-добрите професионалисти от Европа.

Г-це Гурен, Вие се занимавате с технически комуникации от 1980 г. 37 години е внушителен опит. По какъв начин са еволюирали техническите комуникации за тези почти 4 десетилетия?

Наистина, 37 години са дълъг период от време и действително съм била свидетел на много промени. Много хора се фокусират върху нови технологии, инструменти, и  продукти. Например, те разсъждават как техническите комуникатори днес трябва да мислят за публикуването на съдържание на мобилни устройства или за поддържането на XML модела за оторизиране и публикуване на данни Darwin Information Typing Architecture или Document Information Typing Architecture (DITA). Но почти всички професии претърпяха значителни промени по отношение на технологиите през изминалите 37 години. Това, което прави техническите комуникации уникални, е начинът, по който нашата роля се промени. Когато започвах работа, повечето софтуерни компании мислеха единствено за техническия комуникатор като за някой, който тъкмо е „изчистил“ това, което инженерите са написали. Никой никога не бе чувал за UX и аз често се чувствах като самотен глас в пустошта! Но през годините, а съм свидетел, че повечето модерни компании вече  стигнаха  до идеята да възприемат нашата разширяваща се роля. В момента ние имаме много по-богата и по-удовлетворяваща позиция в процеса по разработка на продукти. Нашите отговорности се разрастнаха; сега ние сме застъпници за потребителя. Ние трябва да мислим за потребителското изживяване (UX) и за  създаването на правилната информация в правилния формат в правилния продукт. Има толкова много възможности да се влияе върху реалния продукт. Все пак, би било грешка да се мисли, че тази промяна е била постоянна. В някои компании днес на техническия комуникатор все още се гледа като на необходимо зло, вместо като на ценен член на екипа. Ние отбелязваме напредък, но трябва да продължим да разпространяваме посланието сред нашите клиенти и компании.

Кои са най-актуалните тенденции в областта на техническите комуникации?

Тенденциите варират в зависимост от индустрията и региона. Например, някои области въведоха рано XML и DITA, докато други бяха по-заинтересувани от определянето на стандарти за реалното съдържание (например, как се описват различни рискове и опасности, какво съдържание трябва да бъде осигурено и т.н.). Аз мисля, че единствената значима тенденция е, че промяната ще продължи с ускорен темп. Ние нямаме представа пред какво може да сме изправени през следващите 12-18 месеца! За да оцеляват и да се борят в съвременния свят,техническите комуникатори трябва непрекъснато да трупат нови познания и да не се страхуват да се променят.

Вие сте откриващ лектор на конференцията Evolution of Technical Communication Conference, която ще се състои в София в началото на месец юни. С оглед на участието Ви в събитието година по-рано, как бихте описали форума?

През тази година ще участвам едва за втори път като лектор на конференцията, така че не бих могла да оценя как се е променило събитието. Със сигурност обаче запознанството ми с всички участници от миналогодишното издание за мен беше удоволствие и очаквам с нетърпение да се присъединя към това прекрасно събитие и през 2017 г.

Въпросите подготви Констанца Кадънкова

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X