Софтуер

Приложение за жестомимичен превод ще бъде финансирано от Мтел

Владимир Владков

Проектът на екип „Призма“, който цели разработването на приложение за директен превод на заснет текст към жестомимичен език, ще бъде финансиран от Мтел с 10 000 лв. Идеята на младежите е спечелила конкурса за най-иновативен проект, организиран по повод 10 години членство на България в Европейския съюз. Победителите са определени по време на 24-часовия Хакатон #BG10xEU, чийто съорганизатори са Столична община, Представителството на Европейската комисия в България и Асоциацията за развитие на София.

Общо 350 студенти от 49 отбора от София, Бургас, Русе, Велико Търново, Пловдив, Добрич, Каварна, Стара Загора, Перник и други градове са представили свои разработки, целящи да намерят решения на проблеми, които ни очакват през следващите 10 години. Основните теми на тези разработки са били образованието и екологичната устойчивост.

Журито, избрало победителите, включва мениджъри и предприемачи, сред които и Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел (на снимката).

Спечелилото финансиране приложение ще предлага още възможности за превод от жестомимичен език към текст и обучения по жестомимичен език. „Тъй като жестомимичните езици са различни в различните държави, състезателите са добавили и възможност за превод на текст от един език към различен жестомимичен език“, обясняват мотивите за избора си от телекома.

По време на събитието Мтел отличи още един проект за добро представяне – този на отбора „Джам врата – врата джам“. Негови автори са четирима 16-годишни ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ - София. Те са разработили интернет платформа за проблеми в градската среда в София и възможности за решаването им както от общината, така и от гражданите.

„Като технологична и иновативна компания знаем колко ценни са добрите идеи, но и колко трудна е тяхната реализация, заяви при награждаването Илияна Захариева. - Затова решихме да подкрепим най-добрите проекти от този хакатон, за да могат те да станат реалност и да спомогнат да живеем в една модерна и европейска страна.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X