Софтуер

В Windows 10 S не могат да се инсталират чужди уеб браузъри

Computer World

Новата операционна система на Microsoft, предназначена за сферата на образованието – Windows 10 S, няма да дава възможност за инсталиране на никакви други уеб браузъри освен Edge. Софтуерът ще позволява инсталиране на приложения само от Windows Store. Правилата на магазина не позволяват чрез него да бъдат разпространявани други приложения, освен такива, използващи HTML и JavaScript, които се използват в Edge.

За да създадат версия на свой браузър за Windows Store, разработчиците трябва да използват Microsoft Desktop Bridge. Това е набор от инструменти, който позволява ковертиране на приложения във формат, подходящ за онлайн магазина. Според ZDNet при конвертирането на чужди браузъри не възникват проблеми, но качването им в Windows Store все пак е невъзможно.

Според самата Microsoft забраната е свързана със сигурността на потребителите на Windows 10 S, което се постига чрез достъп само до сертифицирани приложения в магазина на компанията. Ако все пак потребителят желае да инсталира продукти по свое усмотрение от там го съветват да премине на Windows 10 Pro.

Получаването на отказ за качване на приложения магазина пък се обяснява с това, че в компанията считат за сигурни само софтуер, базиран на Universal Windows Platform (UWP), които работят в изолирана среда и като цяло нямат достъп до системата.

Windows 10 S бе представена официално в началото на май и е предназначена преди всичко за сферата на образованието. Тя ще трябва да се конкурира с Chrome OS на Google, която се използва в т.нар. хромбуци. От 2012 г. училищата са техният най-голям потребител. Новата версия на Windows е оптимизирана да работи на компютри с по-малка производителност. Тя ще се използва и на ноутбуците Surface Laptop.

Уеб браузър по подразбиране в Windows 10 S е Microsoft Edge. За търсачка пък се използва Microsoft Bing. Други подобни услуги са достъпни чрез зареждане на техните сайтове, но в адресното поле браузъра ще е активен само Bing.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X