Софтуер

49% ръст при облачните абонаменти отчита SAP през Q1 2017 г.

Computer World

Продължаващо разрастване на облачния на облачния си бизнес през първото тримесечие на настоящата година отчита немският разработчик SAP. Ръстът при новите абонаменти е 49% (44% в постоянна валута) и достигат 215 млн. евро. Приходите от вече съществуващи абонаменти и вървящата с тях поддръжка пък са се увеличили с 34% в сравнение със същия период предходната година до 905 млн. евро (МСФО) или 906 млн. евро (извън МСФО в постоянна валута). Приходите от софтуер на компанията нарастват с 13% в сравнение с този период през миналата година до 691 млн. евро (МСФО). Договорите за облачни услуги и поддръжка за бъдещи периоди нарастват с 30% в сравнение с Q1 предходната година.

Общият оборот на SAP от облачни услуги и софтуер 4,33 млрд. евро (МСФО), като е реализиран ръст от 12% (9% извън МСФО в постоянна валута). Общите приходи от облачни абонаменти и поддръжка и от поддръжка на софтуер възлизат на 69% от общите приходи. За 2016 г. този процент е 61 на сто – с 2 повече от 2015-та.

Оперативната печалба на комшията бележи спад от 17% до 673 млн. евро (МСФО). Отбелязва се ръст на оперативни печалби от 8% до 1.20 млрд. евро извън МСФО (2% в постоянна валута). Общият доход на акция спада с 9% до 0.43 евро (МСФО) и нараства с 15% до 0.73 евро (извън МСФО).

Оперативната печалба и доход на акция са били засегнати от увеличението на компенсационните разходи на базата на акции, което се увеличи поради силното развитие на цената на акциите на SAP и увеличаването на участието на служители. Почти 65% от служителите на SAP са участвали в най-новата програма за акции на SAP – OWN SAP.

Оперативният паричен на компанията през първите три месеца на годината е 2,87 млрд. евро, което е увеличение от 16% в сравнение с предходната година. Свободният паричен поток се е увеличил с 12% в сравнение с миналата година до 2,58 млрд. евро. В резултат на това дружеството продължава да намалява баланса си, като приключва тримесечието с нетен дълг от 460 млн. евро, което бележи подобрение от 2,8 млрд. евро в сравнение с предходната година.

В региона на ЕМЕА приходите от облачни услуги и софтуер са се увеличили с 10% (МСФО). Приходите от облачни абонаменти и поддръжка са нараснали с 43% (МСФО), бележейки особено силно тримесечие в Германия, Франция и Италия. В Южна Африка и Холандия SAP бележи трицифрен ръст в софтуерните лицензии.

В региона на Северна и Южна Америка SAP регистрират силно представяне и ръст на приходите от облачни услуги и софтуер с 12% (МСФО), както и увеличение от 27% (МСФО) и на облачните абонаменти и поддръжка, благодарение на силен двуцифрен ръст на приходите в Канада и Мексико, както и в Северна Америка като цяло. В Латинска Америка SAP отчита силни приходи от софтуерни лицензии в Бразилия, въпреки сложния макроикономически климат в страната.

В Азиатско-Тихооокенския регион и Япония SAP бележи забележително представяне -приходите от облачни услуги и софтуер нарастват с 21% (МСФО), а облачните абонаменти и поддръжка нарастват с 65% (МСФО), включително двуцифрен скок на софтуерните лицензии в Китай, Хонг Конг, Тайван и Южна Корея. Най-доброто представяне при облачни абонаменти и софтуерни приходи през това тримесечие е в Япония и Индия.

За 2017 г. в SAP очакват годишните приходи от облачни абонаменти и поддръжка извън МСФО за 2017 г. да бъдат в диапазона 3.8 – 4.0 млрд. евро в постоянна валута (2016: 2.99 млрд. евро). Компанията предвижда годишната печалба извън МСФО за 2017г. да бъде в рамките на 23,2–23,6 млрд. евро в постоянна валута (2016: 22.07 млрд. евро).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X