Софтуер

Онтотекст представи версия 8.1 на семантичната база данни GraphDB

Computer World

Нова версия на своята семантична графова база данни GraphDB пусна на пазара българската компания Онтотекст. Според разработчика тя включва нововъведения в контекста на потребителското изживяване и предлага по-добра визуализация на свързаните данни.

„Новите ключови функционалности на версия 8.1 помагат на потребителите и администраторите да получат по-бързо резултати във всички етапи на работа с базата данни“, заяви Васил Момчев, ръководител направление „Данни и продукти“ в Онтотекст.

Обновлението добавя визуални графики при работа с данни, които позволяват на потребителите по-лесна навигация през инсталациите от данни, използвайки интерактивна графична търсачка, обясняват още от компанията. Функционалността позволява много по-бързо адаптиране към данните. Друга ключова функционалност е възможността за паралелно подаване на заявка и извеждане на резултат. В комбинация с новото контекстно индексиране, времето на зареждане се ускорява с до 60% при импорт на файлове.

Освен това в GraphDB 8.1 предлага и нов вид контекстно индексиране. То води до подобрени индексации в базите, когато се работи с набор от данни, съдържащи наименовани графики. В резултат на това е значително скъсено времето за зареждането на данни и получаване на отговори на заявките, отчитат разработчиците. Новата версия е съвместима с рамката с отворен код RDF4J 2.1.x и предлага на потребителите актуална алтернатива с отворен код за замяна на GraphDB Free хранилища. Нещо повече, потребителите могат да получат най-новите корекции на бъгове в кода и функции от проекта RDF4J. GraphDB 8.1 позволява и графично Docker въвеждане на изображение с предварително създадени Docker изображения за версията GraphDB SE/EE. Тази функция значително опростява настройката на клъстера и администрацията, и намалява разходите за създаване и управление GraphDB в продукционния етап.

Графовата база данни GraphDB е използвана от медийните групи BBC, Press Association, Euromoney и The Financial Times, от научните издателства Springer Nature и IET, от корпорации като AstraZeneca и Raytheon, както и институции като от Националния архив на Великобритания и The British Museum.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X