Софтуер

Тим ВИЖЪН открои основните тенденции при ERP решенията за млади фирми

Computer World

Засилен интерес към системите за управление на бизнеса от страна на малки и стартиращи отчита родната компания Тим ВИЖЪН България. Въпреки че решенията от клас ERP (Enterprise Resource Planning) традиционно се внедряват в големи производствени предприятия, търговски вериги и банки, навлизането на облачните предложения през последните години ги прави по-достъпни и за малки фирми.

„От началото на годината наблюдаваме увеличаване на запитванията от подобни организации за онлайн версията на предлагана от нас система за управление на бизнеса – споделя Анастас Шопов, мениджър Бизнес консултиране в Тим ВИЖЪН България. – Пускането на пълноценна ERP система в онлайн вариант, предлаган като абонамент, прави много по-достъпни предимствата на този клас решения за малките фирми и това вече се оценява положително от пазара.“

Специалистът описва ключовите предимства, които ERP системите могат да донесат на малкия бизнес:

1. Независимост от местоположението

Малки фирми все по-често разполагат с мобилни екипи, които не работят заедно в едно физическо пространство, отчитат от Тим ВИЖЪН. Този подход си има редица предимства и удобства, но създава и някои проблеми по координацията и споделеното използване на фирмените информационни ресурси. Според компанията облачните ERP системи могат да решат тези предизвикателства, създавайки една централизирана среда за споделяне на бизнес информация и управление на ресурсите на фирмата.

2. Растеж на бизнеса

Все повече стартиращи предприемачи, особено от технологичния бранш, започват своите нови проекти с идеята за бързо разрастване и макар в началото екипът им да е от няколко служители, те се стремят да планират дългосрочно развитието на компанията си. Онези, които преминат през трудните първи години от съществуването на бизнеса си, пък често се сблъскват с редица проблеми, свързани с разрастването на организациите. Според Шопов онлайн ERP решенията „позволяват още от началния етап на съществуването на компанията, тя да се развива подредено и хармонично, залагайки основите за бъдещото си разрастване“.

3. Спестяване на ресурси

Характерно за малките фирми е, че често те не разполагат с достатъчно средства, нямат достатъчно служители и всеки член на екипа им се занимава с множество различни типове дейности. Използването на ERP система може да спести значителни финансови и времеви ресурси, които организацията може да съсредоточи в своето развитие, подчертават от ТИМ Вижън.

4. Скалируемост

Модерните ERP решения работят на модулен принцип и една малка организация може да започне да използва такава система, без да инвестира в пълната й функционалност, посочват от родния интегратор. Те позволяват добавяне на различни модули и функции – за финанси, търговия, производство и други – в процеса на своето разрастване, без това да натоварва излишно бюджета ѝ в началото. Също така използването на облачна версия на ERP системата пък спестява на фирмата разходи за сървъри и друго оборудване, както и за ИТ персонал.

5. Защита и надеждност

Малките фирми често не разполагат със свободни ресурси за скъпо – струващи системи за сигурност или специалисти в тази област. Използването на някоя от водещите ERP системи им предоставя една защитена и надеждна среда, за чиято сигурност се грижат специалистите от екипа на доставчика на облачната услуга. По този начин критичната за бизнеса информация и приложения са много по-добре защитени, отколкото ако екипът съхранява работните файлове на личните си компютри или в някоя безплатна платформа. „В добавка фирмата може да разчита на 24-часова поддръжка и резервирана свързаност в професионален център за данни“, заключва Анастас Шопов.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X