Софтуер

Срокът на поддръжка на Windows Vista изтича на 11 април

Computer World

След по-малко от месец Microsoft ще прекрати напълно поддръжката на операционната система Windows Vista. За нея повече няма да бъдат публикувани обновявания и няма да се предлага техническа поддръжка – както платена, така и безплатна.

Срокът на базова поддръжка на софтуера изтече още през 2012 г. Също така вградения в него уеб браузър, Internet Explorer 9, също е отдавна остарял и неговите уязвимости няма да бъдат адресирани.

За щастие, в световен мащаб не са много компютри, които все още работят под управлението на Windows Vista.  По данни на NetMarketshare дялът на операционната система през март 2015 г. е бил под 2%, а сега е паднал до 0,78%. Windows 8 например се радва на двойно по-висока популярност – 1,65%

Междувременно дялът на Windows XP все още превишава 8 на сто, въпреки, че поддръжката на тази система бе прекратена още през 2014 г.

Редно е да се отбележи, че Windows Vista не получи особено одобрение от собствениците на персонални компютри. На тях не им допаднаха например неудобствата в технологията за управление на достъпа (UAC)  и реализираната в системата функция за управление цифрови права (DRM).

Всичко това изигра важна роля при разработката на нейния много успешен наследник – Windows 7. Срокът на поддръжка на „седмицата“ приключва през януари 2020 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X