Софтуер

GraphDB на Онтотекст ще се използва от издателя Springer Nature

Computer World

Престижното издателство за научна литература Springer Nature избра семантичната графова база GraphDB на българската компания Онтотекст. Тя ще бъде вградена в новата SciGraph платформа за свързани отворени данни (LOD) – която агрегира информация от различни източници на Springer Nature и други академични издателства – техни ключови партньори.

Софтуерът ще увеличи капацитета на издателската платформа SciGraph, съдържаща милиарди записи. Технологията помага на издателската платформа да събира висококачествени данни от академични и изследователски организации, като изследователски проекти, конференции, афилиирани партньри, публикации и т.н. Платформата обогатява данните, добавя семантични описания и дава представа за връзките в информацията по визуално въздействащ начин.

GraphDB позволява събиране на метаданни от научни журнали и статии, книги, глави от тях, алманаси, конферентни доклади, доклади за експерименти и други форми на количествени изследвания, публикации, статии, становища студии, създадени на база изследователски грантове, патенти, клинични изпитания и др.

„Ние сме потребител на данни от вътрешни и външни информационни силози, които преобразуваме и използваме повторно изцяло в икономическата и изследователската области. По този начин, подобряваме откриваемостта на съдържанието и осигуряваме мощни инструменти и услуги, базирани на данни, които да обслужват изследователи, автори, редактори, библиотекари, статистици и много груги, като добавяме стойност по цялата верига за създаване на различни видове съдържание – заяви Хенинг Шьоненберг, директор продуктови и метаданни в издателството. – Springer Nature използва семантични технологии и отворени данни от 2012 година. Сега, сътрудничеството ни с технологичния разработчик Онтотекст е ново начинание, което ще подпомогне научното издателство да преодолее препятствията от миналото, чрез свързването на изчерпателна информация за научната област.“

„Ние сме изключително щастливи и горди да подкрепим световното издателство Springer Nature в техните усилия да развиват и усъвършенстват управлението на съдържание, свързването и откриване на данни след разнообразни информационни източници. Визията на Онтотекст е да осигури надеждна семантична графова база, която предлага бърз достъп до данни, ефективно обновяване на информацията и е лесна за използване“ – сподели Атанас Киряков, изпълнителен директор на Онтотекст по повод новото сътрудничество.

Springer Nature е в топ 5 на световните издателства в областта на природните, точни и науки за живота, и е с годишен оборот от 1,5 милиарда евро. Първото официално представяне на SciGraph ще бъде на Панаира на книгата в Лондон, където Мишел Пасин, главният архитект данни на SciGraph от Springer Nature ще представи съвместно с Онтотекст функционалностите на SciGraph и нейните технологични предимства.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X