Софтуер

Microsoft прекратява поддръжката на Windows Vista на 11 април

Computer World

Последните поправки за Windows Vista ще излязат на 11 април, след което официалната поддръжка на операционната система ще бъде прекратена. По данни на NetApp през януари 2017 г. софтуерът е бил инсталиран на по-малко от 1% от всички персонални компютри по света. Разбира се, това не е малко. Имайки предвид, че според Microsoft под управление на Windows работят 1,5 млрд. устройства, тези с Vista би трябвало да са около 14 млн.

За разлика от XP и „седмицата“, Vista далеч не бе хитова. Даже по време на пиковия си период, около три години след нейното пускане в обращение, софтуерът работеше на едва 20% от общия брой на компютрите с Windows. След представянето на Windows 7 през октомври 2009 г. за по-малко от две години дялът на Vista се сви до под 10 на сто.

Причините за това не са тайна. Операционната система излезе с две години и половина закъснение, а първите драйвъри бяха прекалено „сурови“. През 2013 г. Стив Балмър, тогавашният главен изпълнителен директор на Microsoft, призна, че Vista e това, за което „съжалява най-много“.

Редно е да се отбележи, че Windows 8 и 8.1 се оказаха още по-малко успешни. Те успяха да постигнат максимум 18% дял.

След Vista се очаква да бъде „пенсионирана“ и Windows 7, чиито последни обновявания ще излязат на 14 януари 2020 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X