Софтуер

Gartner: Повечето притежатели на смартфони не купуват приложения

Computer World

Повече от половината притежатели на смартфони изобщо не харчат пари за приложения (в това число транзакции, осъществявани вътре в софтуера), показва анкета проведена от Gartner. При тези, които все пак отделят средства, най-популярни са именно покупките „вътре“ в приложенията.

През 2016 г. обемът на тези транзакции е нараснал с 26%, докато покупките на приложения са се увеличили с едва 4 на сто. Като цяло потребителите предпочитат да плащат по-малки суми. Повечето мобилни приложения се продават за 1,99 долара. Интересното е обаче, че ако плащанията се осъществяват вътре в софтуера, то потребителите са доволни и са готови да заделят повече средства.

Разходите за мобилен софтуер са свързани с пола и възрастта на потребителите, отчитат още от Gartner. Най-много харчат хора на възраст от 25 до 34 години (средно 19 долара на тримесечие при плащане вътре в софтуера и 13,40 долара при купуване на приложения). На второ място е поколението 35-44 години. С напредване на възрастта взимат превес предпочитания за закупуване на приложения директно от онлайн магазина.

Анализаторите отчитат още, че жените не само харчат по-малко за мобилен софтуер, но и по-малко го използват. В същото време те предпочитат приложения, позволяващи изпробване на функциите, преди покупка.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X