Софтуер

Създателите на браузъра Vivaldi обвиняват Microsoft в налагане на Edge

Computer World

Йон фон Течнер, създател и ръководител на компанията, разработваща браузъра Vivaldi, заяви, че Microsoft налага на потребителите на Windows 10 да използват своя собствен продукт – Edge. По негови думи Edge автоматично става браузър по подразбиране при всяко обновяване на Windows 10 (всъщност това се случва само при мащабни обновявания, като летния Annicersary Update).

Също така, според Течнер, Microsoft умишлено затруднява потребителите, усложнявайки процедурата за промяна на използвания по подразбиране интернет браузър. По-рано това можеше да се направи през самия браузър, а в момента в специален прозорец за настройка на операционната система.

Vivaldi е създаван от разработчици, отделили се от Opera Software, след като потребители поискаха връщането на функции от стар вариант на едноименния браузър. Дялът на Vivaldi трудно може да бъде определен, тъй като той е под минималния, отчита от статистическите компании. Според самия Течнер вина за това отчасти носят Microsoft. Междувременно дялът на Edge, по данни на NetApp, е 22% през януари 2017-та, след като година по-рано той бе 28 на сто.

През 2007 г., когато Течнер все още ръководеше Opera Software, от там звучаха подобни обвинения по адрес на Microsoft.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X