Софтуер

Balkan Services: BI предоставя единна версия на истината

Computer World

Александър Главчев

Решенията за „бизнес разузнаване“ (business intelligence – BI) на първо място пестят на компаниите време и дават на всички служители единна версия на истината. Това сподели Бояна Ликоманова-Димова, партньор и ръководител на BI отдела в българския интегратор на бизнес софтуер Balkan Services, по време на откриването на организирана от компанията съвместно с Qlik конференция, озаглавена „Analyze that!“ („Анализирай това!“).

BI позволява всички отдели, за даден показател, да гледат една и съща цифра, запазва знанията вътре във фирмата при промени в личния състав, намалява вероятността за допускане на грешки и т.н., обясни Ликоманова. „За мен възможностите му ограничени само от човешкото въображение“, подчерта още тя.

Т.нар. информационни табла (dashboards), даващи на потребителя възможност за бърз преглед на няколкото основни ключови показателя, с които е свързана работата му, стоят в основата на всеки проект, извършван от интегратора, обясни по време на презентацията си Ликоманова. По думите й персонализирането на всички аспекти на решението е особено важно, тъй като BI отразява конкретната стратегия на дадената фирма. „Работили сме за преки конкуренти и два еднакви проекта нямаме“, подчерта BI специалистът.

Друга важна част от всеки проект са например финансите, като различните отдели могат да имат достъп до специфични справки. Междуфирмената задлъжнялост в България продължава да нараства и затова бързият достъп до информация за различните вземания със сигурност е търсено от клиентите на интегратора.

От Balkan Services смятат за важно техните решения да дават възможност на клиентите сами да могат да генерират справки и сравнителни анализи според избрани от тях показатели.


Balkan Services: BI предоставя единна версия на истината

© Computer World, Computerworld.bg

Специален гост на събитието бе Мариус Стойка, регионален търговски мениджър на Qlik за Източна Европа. Той представи пред публиката последния продукт за визуализация на данни на компанията – Qlik Sense. Както неговият предшественик, QlikView, така и новият софтуер е предназначен за самообслужване, т.е. бизнес потребителят не се нужда от помощ от страна на ИТ отдела при изготвяне на анализи и разрези (без, разбира се, специалистите от последния да губят контрола върху данните). Това му позволява да експериментира с множество варианти и благодарение на in-memory базираната база данни, да получава бързо желаните визуализации.

В рамките на „Analyze that!“ изнесоха презентации и представители на три компании, използващи продукти на Qlik. Един от най-често задаваните въпроси бе с какво специализираният BI инструмент е по-добър от традиционно използвания за тази цел MS Excel. Според Стефан Кеменчеджиев, мениджър бизнес анализи в производителя на бързооборотни стоки Ficosota, специализираният софтуер позволява обработване и осмисляне на много повече данни. Също така той дава възможност за много по-лесно правене на разрези на продажбите на база на доставени кашони или палети, съдържащи определен брой продукти.

Калоян Николов, ИТ директор на търговската верига Фантастико, и Живко Янков, архитект на решенията за справки в Coca-Cola Hellenic, се обединиха около мисълта, че една от основните ценности на BI решенията е, че те могат да обединяват данни от различни и многобройни източници.

Конференцията на Balkan Services и Qlik Analyze that!“ се проведе в столичния Интер Експо Център. Освен презентации гостите имаха на разположение и практическа сесия, на която всеки можеше сам да се убеди във възможностите на Qlik Sense под ръководството на специалисти от родния интегратор.

Balkan Services: BI предоставя единна версия на истината

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X