Софтуер

Linux навършва 25 г.

Computer World

На 25 август 2016 г. се навършват 25 години от началото на историята на операционната система с отворен код Linux. В момента тя се използва в мобилни устройства, персонални компютри, сървъри, суперкомпютри и дори е летяла в космоса. Въпреки скромното си стартиране през 1991 г. в момента Linux е най-големият и всеобхватен проект за софтуер с отворен изходен код в историята. Как се стигна до тук?

Блясък в очите му

Лайнъс Торвалдс през 1990-те.  |  Източник: The Linux Foundation

Всичко започва когато 20-годишният финландец Лайнъс Торвалдс, студент по компютърни науки в Хелзинкския университет, започва да се интересува от операционната система Minix. Образованието на младежа е логично продължение на един от основните му интереси. Той започва да програмира на BASIC още на през 1981 г., когато е на едва 11 г.

Скромно предложение

Интересът на Торвалдс към Minix, в комбинация с разочарованието му по отношение на лицензионните политики от онова време, го карат да предприеме опит да създаде собствена операционна система. На 25 август 1991 г. той изпраща по електронната поща легендарно писмо, с което започва всичко. Последвалата дискусия е все още може да бъде видяна в Google Groups.

Преход към GPL

Първоначално Торвалдс кръщава своята ОС Ferax и едва по-късно я преименува на Linux. Той дори публикува аудио упътване за правилното произношение. Версия 0.01 на ядрото на операционната система дебютира през септември 1991 г. При пускането в обръщение на версия 0.12 разработчикът обявява, че преминава към софтуерния лиценз GNU General Public License (GPL). Според него крайните потребители (частни лица, организации и компании) имат свободата да използват, изследват, споделят и модифицират софтуера. Версия 1.0 на Linux вижда бял свят през 1994 г. и се състои от 176 250 реда код.

Първата значима дистрибуция?

Въпреки, че не е първата Linux дистрибуция изобщо, създадената през май 1992 г. Softlanding Linux System вероятно е първата масово използвана такава. Днес се счита, че SLS е предшественик на Slackware.


Linux навършва 25 г.

© Computer World, Computerworld.bg

Последната към момента е най-старата все още поддържана дистрибуция. Тя вижда бял свят през 1993 г. след като студентът от Университета в Минесота (САЩ) Патрик Волкердинг помага на свой преподавател да инсталира SLS.

Междувременно Red Hat по всяка вероятност е най-известната корпоративна дистрибуция на Linux. Тя започва разпространението си на CD-ROM през 1994 г. Нейн създадел е Марк Еуинг, който обичал да носи червената шапка на дядо си по време на лекции в университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг, САЩ.

Пингвинът...


Linux навършва 25 г.

© Computer World, Computerworld.bg

Тъкс е официално признат за лого на Linux, както съвсем логичен е въпросът защо за целта е избран именно пингвин. По думите на самия Торвалдс той е клъвнат от пингвин по време на посещение в австралийски зоопарк през 1996 г.

„Linux е рак“

Популярността на Linux нараства стремително през ранните години и това създава сериозно безпокойство в Microsoft. Най-паметното изказване в тази посока са известните думи на главния изпълнителен директор на компанията Стив Балмър от 2001 г., когато заявява: „Linux е раково образувание, което се прикрепя, в смисъла на интелектуалната собственост, към всичко което докосне“.


Чистота с Linux


Linux навършва 25 г.

© Computer World, Computerworld.bg

Вероятно е трудно да се объркат перилен препарат и софтуер, но през 2001 г. швейцарската компания Rösch пуска на пазара точно такъв продукт. Гамата от препарати се продава и днес, докато Торвалдс притежава марката Linux за „компютърна операционна система за улесняване използването и работата на компютри“.

Linux по телевизията

Реклама на Linux по телевизията със сигурност е нещо необичайно днес, но през 2003 г. IBM пуска 90-секуден клип по повод финала на Националната футболна лига на САЩ (т.нар. Супер боул). Рекламата, която все още може да бъде изгледана в YouTube, завършва с фразата „Бъдещето е отворено“.

„Голямо и професионално“


Linux навършва 25 г.

© Computer World, Computerworld.bg

Торвалдс не е очаквал неговото хоби да се превърне в нещо голямо и професионално, но в крайна сметка се получава точно това. През 2005 г. това става очевидно за целия свят, когато той се появява на корицата на BusinessWeek, както и в статия, обясняваща бизнес успеха на Linux.

Възходът на Android


Linux навършва 25 г.

© Computer World, Computerworld.bg

Linux се справя отлично на множество платформи, но със сигурност сред широката публика добива най-голям успех чрез операционната система Android, която е базирана на нейното ядро. В момента над 80% от смартфоните работят по управлението на тази мобилна ОС, която за пръв път вижда бял свят през 2007 г.

1 млрд. долара

Успехът може да бъде дефиниран по много начини... През 2012 г. Red Hat става първата компания компания предлагаща продукти с отворен код, която постига оборот над 1 млрд. долара.

„Microsoft обича Linux“


Linux навършва 25 г.

© Computer World, Computerworld.bg

След като през 2001 г. Стив Балмър нарича Linux „рак“ през 2014 г. неговият наследник на Сатя Надела за пръв път споделя новооткритата страст на Microsoft. От тогава това съобщение бе повтаряно няколко пъти.

Свят управляван от Linux

Няма как да се отрече, че в известен смисъл Linux е постигнала световна доминация. 95% от водещите 1 млн. интернет домейни работят под нейно управление. В същото положение са и финансовите пазари, както 98% от 500-те топ суперкомпютъра. Над 75 на сто от предприятията в облака споделят, че това е тяхната основна платформа. Linux вече е била и в космоса, но със сигурност ще открие нови простори за развитие.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X