Софтуер

Кога вашият телефон ще се сдобие с Android 7.0 Nougat?

Владимир Владков

Основният въпрос пред потребителите на Adroid е кога техният телефон ще има достъп до най-новата версия на операционната система – 7.0 (Nougat)?

За някои от тях има отговор. Android сферата е толкова фрагментирана от различните доставчици на смартфони, че точната дата за обновяване на операционната система зависи от твърде много фактори.

Все пак досегашните обновявания и обявления за новото дават основание за обосновани предположения.

Вижте слайдшоу с новите функции на Andoid 7.0 Nougat

Nexus

Ако искате да сте сред първите, които получават Android Nougat, е силно препоръчително да си вземете устройство Nexus. Android Nougat е налична за Nexus 6P, 5X, 6, 9 и за таблета Pixel C.

Nougat със сигурност ще е инсталирана на новите телефони Nexus, които ще бъдат произведени от HTC. Досега Google можеше да „скочи“ и на Android 7.1, тъй като компанията вкара Nougat в по-надежден график за регулярно обновяване.

Samsung

Доминиращият производител на смартфони представи тази година няколко хитови модела - Galaxy S7, S7 Edge и най-новия Note 7. За последния има добри новини. Статия на Korea Times цитира шефа на поделението за мобилни комуникации на Samsung Electronics, който е потвърдил пред изданието, че до 2 месеца ще има версия Nougat за Note 7.

Специално в САЩ Samsung трябва да преговаря и с местните телекоми, които да одобрят обновяването на операционната система.

Притежателите на Galaxy Note 5 и S6 Edge+, които имат договор с AT&T например, получиха Marshmallow чак през юни 2016 г., или 8 месеца след пускането на шестата версия на Android. В същото време отключените телефони и другите оператори по света получиха обновлението още през февруари.

HTC

Компанията, която вероятно стои за производството на следващите телефони Nexus, потвърди, че Nougat ще бъде инсталирана на нейните телефони на няколко итерации. В Twitter бяха обявени повече детайли за това кога да очаквате новата версия на своя телефон.


Кога вашият телефон ще се сдобие с Android 7.0 Nougat?

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Както се вижда от тях, през четвъртото тримесечие Nougat ще е досттъпна за HTC 10, а скоро след това за незаключен One A9 и версиите за отделните оператори.

HTC е една от най-добрите компании, когато става дума за общуването за новите версии тя се стреми да ги осигури бързо на своите флагмански модели.

LG

LG, а не Google, ще достави първия смартфон тази година с качена Android 7.0 Nougat. Компанията обяви LG V20, който ще бъде пуснат през септември, а скоро след това и миналогодишния V10. Google показа солидарност, представяйки V20 на своята страница за Android Nougat.

LG има още какво да предложи на Nougat фронта, като собствениците на G5 в Корея ще могат да тестват софтуера чрез нова бета програма. Добрите новини за останалите клиенти са, че LG има голяма потребителска база, която да тества Nougat, а това увеличава шансовете седмата версия на мобилната ОС да стигне скоро и до вашия телефон.

V10 би трябвало да получи Nougat, въпреки че компанията наскоро пусна Marshmallow за по-старото поколение G3 (в момента другият флагман на корейците е модулният G5). Ако все пак сте собственик на толкова стар модел, имат риск да не получите Nougat, тъй като тези телефони излизат извън типичния 18-месечен прозорец, в който производители и телекоми пускат обновления.

Motorola

Освен хардуерните иновации, които видяхме в Moto Z, няма много други неща около придобивката на Lenovo, които да ни гарантират бързо обновление на Moto Z Droid и Moto Z Droid Force. Наскоро компанията отказа да се обвърже с месечен цикъл на обновяванията на сигурността. От друга страна, софтуерът е много сходен с оригиналния Android и има съвсем малко добавки към него, но този път може би ще почакате за Nougat.

Motorola има и други телефони, по-специално Moto X Pure Edition и Moto G4, които са последните в бюджетната й линия. Очакваме да видим Nougat обновления именно за тях, така че следете блога на Motorola.

Sony

Sony предложи специфични детайли за собствените си планове за Nougat. Компанията каза в блога си, че ще предложи Nougat за следните модели: Xperia Z3+, Xperia Z4 Tablet, Xperia Z5, Xperia Z5 Compact, Xperia Z5 Premium, Xperia X, Xperia XA, Xperia XA Ultra и Xperia X Performance.

Тези обновления не бяха обвързани с точни дати, но Sony обеща, че „новите функции и функционалности на Sony“ ще се появят навреме. Обикновено това означава, че редица софтуерни подобрения, които ще оценим след тяхното пускане.

Greenbot

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X