Софтуер

Китайски консорциум няма да може да купи Opera

Computer World

Разработчикът на популярния интернет браузър Opera Software обяви прекратяване на сделката по придобиване на компанията от китайски консорциум. По данни на Reuters продажбата няма да се състои тъй като не е било получено разрешение от контролни органи, което е трябвало да се случи до 15 юли.

Покупката на Opera е необходимо да бъде одобрена от държавните органи на поне две страни – Китай и САЩ. От агенцията не съобщават с кой от двата са възникнали трудности.

През февруари 2016 г. Opera Software се съгласи да продаде бизнеса си на китайски консорциум на цена 8,1 долара за акция – с 46 на сто по-висока от пазарната им стойност. Общата сума по сделката възлиза на 1,2 млрд. долара.

Очакваше се продажбата на Opera даде на бразузъра достъп до потребителската база на разработчика на игри Kunlun и на решения за сигурност Qihoo, както и да привлече допълнително финансиране. Според Reuters сегашният неуспех не пречи на Opera Software да се договори за продажба на части от бизнеса си със същите компании.

Плановете на Opera Software бе да съхрани собствеността си над активите свързани интернет реклама, разработка на приложения, както телевизионния бизнес. Всичко това носи на компанията между 570 и 605 млн. долара годишно.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X