Софтуер

Microsoft пусна специална версия на Windows 10 за китайските власти

Computer World

Версия на Windows 10, насочена към китайското правителство, с повече настройки за сигурност и по-малко включени приложения пусна Microsoft. Преработката се казва Windows 10 Zhuangongban (което в превод означава “Специална редакция на Windows 10”).

По думите на Ралф Хоптър, директор на китайското поделение на Microsoft, специалната версия на операционната система е снабдена с функции, които са необходими за сертифицирането и за употреба в държавните структури на КНР. Той не разкри подробности, но подчерта, че на нея могат да се стартират всякакви приложения – т.е. съвместимостта на платформата е същата като на останалите й варианти.

Преработката е дело на местната компания C&M Information Technologies, която е създадена от Microsoft и китайската China Electronic Technology Group Corporation (CETC) в края на 2015 г. CETC разработва електроника, информационни и комуникационни системи и софтуер както за армията на КНР, та и за цивилни сфери като железопътния и въздушния транспорт.

Дялът на Microsoft в съвместното предприятие е 49%, а на CETC – 51%.

Интересно е да се припомни, че през 2014 г. китайските власти забраниха на държавните структури в страната да използват Windows 8. Решението бе обяснено с прекратяването на поддръжката на Windows XP, която продължава да е разпространена в страната.

Също така в страна върви разработка и на собстввена операционна система – NeoKylin, която е базирана на Ubuntu.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X