Софтуер

Мобилните технологии ще са двигател на растеж в ИТ индустрията

Computer World

В зависимост от статистиката, мобилната търговия се очаква да генерира между 22% и 30% от общия обем на цифрови транзакции за продажби на дребно по света. Тази цифра ще расте дори до 50% през следващите две години, предвижда докладът на Gartner „Predicts 2015: Digital Marketers Will Monetize Disruptive Forces“, като два ще са водещите фактори за този растеж.

Първият двигател ще е проникването на технологиите, използващи цифрови асистенти, каквито са Google Now, Siri, Echo и Cortana - които, макар да не получиха очакваната популярност след пускането на Siri на Apple през 2011 г., се очаква да наберат скорост в близките месеци, след като основните мобилни производители вдигнат летвата и усъвършенстват решенията си, твърдят от Gartner.

Вторият фактор ще бъде подобряването на т.нар. „мобилни портфейли“, за които се счита, че подобряват потребителското доверие за осъществяване на транзакции от алтернативни устройства, дотолкова, че в доклада „Worldpay Global Guide to Alternative Payments“ от 2014 г. се прогнозира, че алтернативните методи за плащане (APM) ще превземат плащанията с карти до 2017 г.

През последните няколко години, навлизането на мобилните устройства в съчетание с промените в използването на медиите се оказа най-голямата тенденция в технологичния свят. И поне според водещите цифри от щатските технологични компании, тази тенденция все още е актуална, твърдят от KPMG.

Мобилните технологии – включително приложения и хардуер, са посочени като най-големият двигател на ръст в приходите в близките 2 години, според проучване на KPMG сред 111 технологични директори в САЩ. Другите двигатели, макар и с по-слабо очаквано влияние върху растежа на бизнеса, са ИТ в здравеопазването, Големите данни и облачното съхранение на данни – както е видно от Графика 1.

Графика 1: Двигатели на най-голям очакван ръст в приходите в технологичната индустрия в САЩ в близките 24 месеца. Източник: доклад на KPMG, графика - Statista

Онлайн продажбите ще нараснат от US$294 милиарда през 2014 г. до $414 милиарда през 2018 г., предвижда Forrester Research.

51% от прогнозния световен пазар на мобилни плащания през 2015 г. се очаква да се осъществи посредством SMS. Други 38 процента ще се извършат през WAP/Web, 8 на сто – през NFC, и още 4% - през USSD протокол, пише в изследване на Statista (вж. Графика 2).


Мобилните технологии ще са двигател на растеж в ИТ индустрията

© Computer World, Computerworld.bg

Графика 2: Световен пазарен дял за мобилни разплащания през 2015 г. според използваните технологии. Източник: Statista 2015
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X