Софтуер

Google интегрира Chrome OS в Android

Computer World

Обединяване на операционните системи Chrome OS и Android планира Google. Според Wall Street Journal предварителна версия на единната система (която най-вероятно ще се казва именно Android) се очаква през следващата година, а финалната – през 2017 г.

В момента Android представлява класически пример на мобилна платформа, при която приложенията се използват, след като бъдат инсталирани на устройството. Chrome OS е свързана с опита на компанията да увеличи популярността на уеб услугите. При т.нар. хромбукове (chromebook – устройство, работещо под Chrome OS) потребителят разполага с достъп до данни и приложения чрез едноименния браузър, а хардуерните показатели на устройствата не са впечатляващи.

Създавайки двете платформи в Google вероятно са изпробвали кой от двата подхода работи по-добре. По данни на IDC за второто тримесечие на 2015 г. Android заема 82,8% от пазара на смартфони (от гледна точка на броя доставен устройства). Дялът на Chrome OS пък 3 на сто.

Според запознати източници в Google работят на обединението на системите вече две години и като едва наскоро усилията им са се увенчали с успех.

Интегрирането на Chrome OS в Android ще спомогне за увеличаването на потребителската база на втората. В момента софтуерът може да работи на смартфони, таблети, телевизори, часовници и автомобили. Очевидно от компанията желаят да добавят в този списък и ноутбуци.

Новата обединена платформа ще позволява зареждане на приложения от  магазина Google Play. Хромбуците пък се очаква да бъдат преименувани, като брандът “Chrome” ще бъде запазен само за браузъра на Google.
Все пак от компанията възнамерява да съхранят Chrome OS като отворена операционна система, която може да бъде използвана от производители на устройства. Основната част от ресурсите за поддръжка и разработка обаче ще бъдат пренасочени.

През миналата седмица Сундар Пичай, изпълнителният директор на Google, обяви че мобилните устройства се сливат с персоналните компютри. Същата гледна точка споделят и в Microsoft. Apple обаче е на друго мнение, откъдето неведнъж са заявявали, че не виждат смисъл в подобно обединение.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X