Софтуер

Windows 10 - достъпен в 190 държави като безплатно обновлeние

Computer World

Дългоочакваната дата 29 юли дойде - Windows 10 е вече достъпен като безплатно обновление и за нови персонални компютри и таблети, съобщиха от Microsoft. В съобщението се отбелязва, че актуализацията е в рамките на ограничена оферта за ъпгрейд за лицензирани Windows 7 и 8 / 8.1 устройства.

Според документ, публикуван по-рано този месец на страницата на Microsoft, основната поддръжка (“mainstream support”) на задаващата се ОС ще продължи до 13 октомви 2020 г. Срокът на т.нар. удължена поддръжка (“extended support”), т.е. колко време софтуерът ще получава ъпдейти касаещи сигурността, пък ще продължи 10 г. – до 14 октомври 2025-та.

Windows 10 включва иновации като Cortana (която е достъпна на определени пазари при стартирането на Windows 10, а наличността и функционалностите й може да варират в зависимост от региона и устройството), Xbox приложението и Microsoft Edge.

Windows 10 се предлага като услуга и автоматично синхронизира последните иновации и ъпдейти за защита. Операционната система предлага едно и също преживяване за всички устройства, които потребителите ползват – персонални компютри, таблети, мобилни телефони, Raspberry Pi, Xbox One, HoloLens – с повече от 2000 устройства или конфигурации, които вече се тестват. Новият Windows Store и Windows Software Development Kit са също вече достъпни, откривайки новите възможности на приложенията в Windows 10.

Специално за да представи на местна почва новата операционна система на Microsoft – Windows 10, в София през месец юни пристигна Бранимир Джурович, маркетинг мениджър за продуктите Windows за региона на Южните Балкани.

Той припомни, че от 29 юли започва едногодишния гратисен период, в който потребителите на Windows 7 и Windows 8.1 ще имат възможност напълно безплатно да преминат към най-новата операционна система – Windows 10. За потребители, които все още нямат каквато и да е операционна система на компютрите си, цените за покупката на лиценз за Windows 10 ще са аналогични на заплащането за Windows 8. Windows 10 Home ще струва $119 и Windows 10 Pro ще се предлага за $199 за лиценз, потвърди Джурович. Първо ще бъде пусната Windows 10 за настолни и преносими устройства.

Експертът съобщи, че операционната система Windows 10 Mobile за смартфони и други устройства с малки екрани ще бъде пусната към края на текущата година и че тази среда ще функционира аналогично на познатата десктоп вариация благодарение на универсалните Windows приложения, използвани при Windows 10 Home и мобилните версии.

“Днес започва нова ера за Windows. От самото си начало Windows 10 е уникален – изграден с обратна връзка от над пет милиона фенове, представен като услуга и предложен като безплатен ъпгрейд. Windows 10 идва с нашата визия за по-личен, естествен, мобилен и сигурен досег на потребителите с технологиите. Заедно с нашите партньори ние се радваме да предложим най-добрия Windows за всички времена, който ще помогне на хора и организации по света да правят уникални неща и да постигат повече”, подчерта Тери Майерсън, изпълнителен вицепрезидент на Windows and Devices Group, Microsoft.

Хората по цял свят ще отбележат старта на Windows 10 днес на специални фен празненства в 13 държави и посредством нова, целогодишна инициатива, която ще отдаде почит на хора и организации по цял свят, които с ежедневната си работа правят света едно по-добро място. Microsoft дава възможност на хората да споделят как те самите правят света по-добро място - #UpgradeYourWorld, и същевременно да гласуват за глобална неправителствена организация, която да получи финансово дарение, като просто тагнат тяхната социална кауза, използвайки #UpgradeYourWorld и #vote в Instagram, Facebook или Twitter.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X