Софтуер

Започна националният кръг на World Summit Award

Computer World

Започна набирането на кандидатури за участие в националния кръг на поредното издание на глобалното състезание за новаторски приложения и електронно съдържание World Summit Award (WSA). В световен мащаб то се провежда от 2003 г. насам, а в България - от 2007 г.

Състезанието се организира от Международния център за нови медии (International Center for New Media) със съдействието на Световната среща на високо равнище на ООН по въпросите на информационното общество (The World Summit on the Information Society WSIS). В България състезанието се координира от Европейски Софтуерен Институт – Център Източна Европа (ЕСИ ЦИЕ).

В конкурса има 8 категории, като някои от тях са обновени. Категориите са Government & Open Data, Health & Environment, Learning & Science, Entertainment & Lifestyle, Culture & Tourism, Media & News, Business & Commerce, Inclusion & Empowerment.

Състезанието е безплатно и отворено за участие за всички организации и физически лица, които имат работеща версия на продукт, отговарящ на една от категориите и разработен след 1 януари 2013. Продуктът може да се подава само веднъж и в една категория. Препоръчително е да има и английска версия на продукта. Кандидатът трябва да е собственик на продукта или да е оторизирано лице.

До 15 юни всички могат да се регистрират на http://wsabg.org/?page_id=35. До 30 юни националното жури ще номинира 8-те представители на България (по един във всяка една категория). До 15 юли номинираните трябва да завършат регистрациите си, като ще получат мейл с инструкции.

В първият кръг подадените кандидатури ще бъдат оценявани от националния експерт Георги Шарков и националното жури в състав Боян Бенев от Български клъстер по предприемачество и иновации (BEIC), Камен Спасов от Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет "Св. Климент Охридски ", Недялка Йоловска от ICT Media, Стефан Ганчев от LAUNCHub и Валентина Иванова от Нов български университет.

Победителите от националния кръг отиват на световния кръг, където селекцията се извършва онлайн.

Във втория кръг, онлайн жури избира 40-те най-добри приложения от цял свят (по 5 във всяка категория).

Критериите за оценка са:

  • Качество и обхват на съдържанието

  • Леснота на използване: функционалност, навигация и ориентация

  • Добавена стойност чрез интерактивност и мултимедия

  • Качество на дизайна (графики, музика или звук)

  • Качество на изработката (техническа реализация)

  • Стратегическо значение за глобалното развитие на информационното общество

  • Достъпност според критериите, разработени от работна група за уеб характеристики (W3C).

Победителите ще бъдат обявени през септември 2015 г. по време на глобална среща на журито в Баку, Азербейджан.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X